Doorgaan naar artikel

Zonnepark op ‘vluchtstrook’ stroomnetwerk Liander

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Foto: ANP - Foto: Pieter Van Maele

Foto: ANP

Bij netwerkbeheerder Liander loopt op dit moment een proef om stroomleveranciers aan het netwerk op een alternatieve wijze aan te sluiten.

Door de komst van zonneparken is het hoofdnetwerk in sommige delen van het land volgelopen en kunnen er geen nieuwe stroomleveranciers aangesloten worden.
Zonneparkontwikkelaar TPSolar heeft er nu voor gekozen – in een pilotproject met Liander – om een nieuw zonnepark in Zeewolde, goed voor de elektriciteit voor 2.200 huishoudens, aan te sluiten op de reserve-installaties van het elektriciteitsnet, de zogenaamde vluchtstrook.

Duurzame initiatieven in de wachtrij

Deze vluchtstrook, bestaande uit reservekabels- en installaties, ligt door het hele land en is bedoeld om bij onderhoud of storingen op het elektriciteitsnet de stroomtoevoer naar afnemers meteen om te kunnen leiden. Door gebruik te maken van deze ‘vluchtstrook’ ontstaat ruimte om duurzame initiatieven, die in een wachtrij staan omdat er geen ruimte is ze aan te sluiten op het hoofdnet, toch aan te sluiten. Het is voor het eerst dat een ontwikkelaar van zonneparken voor deze mogelijkheid kiest.

Maximale capaciteit elektriciteitsnet bereikt

Er is grote belangstelling van zonneparken om aangesloten te worden op het elektriciteitsnet, aldus Liander. Het netwerk is echter oorspronkelijk niet ontworpen voor het leveren van energie door derden. Met name in landelijke gebieden, waaronder Flevoland, is de maximale capaciteit van het elektriciteitsnet bereikt of in zicht.

Het uitbreiden van deze netten kost veel tijd. Hierdoor zijn op verschillende plekken wachtrijen ontstaan voor een aansluiting op het net of voor het terugleveren van elektriciteit. Daarom is Liander dit pilotproject met TPSolar aangegaan. Duidelijk moet worden wat er mogelijk is binnen het bestaande netwerk en hoe wet- en regelgeving eventueel aangepast moet worden.

Netbeheerder Liander bekijkt ondertussen hoeveel aanvragers na de pilot uit de wachtrij gehaald kunnen worden. Ook is de netwerkbeheerder op meer plekken in het land in gesprek met zonneparkontwikkelaars om op deze manier aan te sluiten.

Storingen

Volgens woordvoerder Peter Hofland van Liander heeft de route via de vluchtstrook wel een belangrijke beperking. “We hebben met TPSolar afgesproken dat bij storingen op het hoofdnet hun aanlevering tijdelijk uitgeschakeld zal worden om de energievoorziening in de regio te kunnen blijven garanderen.”

Volgens Hofland is dat in de praktijk nauwelijks een probleem omdat de leveringszekerheid in Nederland heel hoog is. “Er is minder dan 1% kans op een storing, dat komt neer op hooguit een half uur per jaar.” Dat is ook de reden dat TPSolar het wel aan durfde via de vluchtstrook te leveren, stelt Hofland.

Snel delen

Image
Eric Beukema

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin