Skip to content

Zonvarken wint het Beste Idee van Varkensland

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Afbeelding: www.zonvarken.nl

Afbeelding: www.zonvarken.nl

Vak- en publieksjury kozen unaniem Zonvarken tot het beste innovatieve idee van 2020.

Het nieuwe boerderijconcept Zonvarken van Rob Nieuwenhuis, Otto Offenberg, Jeroen Koks en August Offenberg is de winnaar van Het Beste Idee van Varkensland. Dat maakte de vakjury donderdagavond 10 december bekend. De vak- en publieksjury kozen unaniem Zonvarken tot het beste innovatieve idee van 2020. Volgens juryvoorzitter Gerard van Eijden is het nieuwe concept diervriendelijk, goed voor het milieu, goed voor de varkenshouder en voldoet het aan de wens om circulair varkens te houden. Zonvarken wordt gezien als een realistisch alternatief voor varkenshouders die willen omschakelen naar kleinschalig en duurzaam.

Kleinschalig en circulair

Zonvarken is een boerderij met 50 zeugen en bijbehorende biggen. De biggen blijven 8 weken bij de zeug en blijven van geboorte tot slacht in hetzelfde hok. Er wordt gewerkt met een 26 weken systeem waarbij de zeugen twee keer per jaar tegelijk biggen krijgen.

Op het bedrijf wordt mest gescheiden om de uitstoot van ammoniak te verminderen. De varkens krijgen voer dat afkomstig is uit de rest- en retourstromen van humane voeding. Het uitgangspunt is 3 sterren Beter Leven. Het eerste pilotbedrijf ligt in het Achterhoekse De Heurne (Gld.). De initiatiefnemers streven naar minimaal 13 bedrijven om zo 26 weken per jaar slachtrijpe varkens te hebben. De grootste uitdaging is de afzet van het vlees tegen een meerprijs te garanderen.

Andere finalisten ontvangen innovatie vouchers

De winnaar van Het Beste Idee krijgt ondersteuning op verschillende vlakken als kennis, ervaring en ondersteuning om hun idee te realiseren. Ook de overige vier finalisten ontvangen een innovatievoucher waarmee ze ondersteuning krijgen om hun idee verder uit te werken.
De andere finalisten waren Marc van de Meent die een slimme pleister ontwikkelt waarmee stress en welzijn van dieren op afstand gemeten kan worden. Daan Smits werd genomineerd voor zijn hokverrijkingsmiddel ‘welfare ballfeeder’. Veehoudsters Mieke Vlemminx en Mieke van Hersel deden mee met hun Farm Visits Online. Ivo van Dijk werd genomineerd met zijn product dreugworst waarmee zeugenvlees op gewaardeerd wordt.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin