Doorgaan naar artikel

Zorg over continuïteit slachterijen door corona

Op dit moment gaat alles nog gewoon door bij kalverslachterij VanDrie Group, maar het ziekteverzuim neemt ook hier toe. - Foto: ANP

Op dit moment gaat alles nog gewoon door bij kalverslachterij VanDrie Group, maar het ziekteverzuim neemt ook hier toe. - Foto: ANP

Corona treft veel sectoren. De slachterijen hebben nu nog geen probleem. Maar hoe is dat volgende week? In de vleessector leeft zorg over de continuïteit van slachtprocessen.

Acute problemen vanwege corona zijn er op dit moment nog niet in Nederlandse slachterijen. Verschillende slachterijen laten weten dat de bemensing op dit moment op peil is. Hoewel slachterijen ook veel gebruik maken van buitenlandse werknemers, speelt het probleem van de tuinbouw – waar personeel op stel en sprong vertrokken is naar land van herkomst – onder slachterijmedewerkers niet.

Wel zijn er flinke zorgen over de continuïteit in de komende weken. Van overheidswege worden bedrijven niet stilgelegd indien er corona onder het personeel heerst. Voor bedrijven in zijn algemeenheid geldt dat personeel thuis moet blijven als ze ziekteverschijnselen hebben.

Vrees voor tekort aan NVWA-toezichthouders

Voor de consequenties hiervan zijn slachterijen bevreesd. Let wel, niemand wil zieke medewerkers langs de lijn hebben staan en hiervoor gelden ook strenge regels. Maar het slachtproces is arbeidsintensief, en bij uitval van een deel van het personeel komt dit al snel in het geding. Grootste zorg van Harm Laros, algemeen directeur van vleeskuikenslachterij 2 Sisters Storteboom, is op dit moment of er volgende week nog net zoveel mensen aan de slachtlijn staan als nu, zo zegt hij. Daarnaast vrezen de slachterijen voor tekorten aan NVWA-toezicht wanneer medewerkers van deze dienst vanwege ziekteverschijnselen thuis moeten blijven. Want zonder NVWA-toezicht mag er niet geslacht worden.

Grote slachterijen hebben prioriteit

Een woordvoerder van de NVWA laat weten dat op dit moment alle toezicht en keuringen in slachterijen nog gewoon door kunnen gaan. In het geval er onvoldoende capaciteit zou zijn bij de NVWA, worden kleinere slachterijen (die minder dan 10 dieren per dag slachten) stilgelegd en hebben grotere slachterijen prioriteit, zodat daar de productie niet in het gedrang komt.

Uitwijken naar andere slachtlocaties

Slachterijen denken ondertussen na over verschillende scenario’s die de komende weken kunnen opdoemen. Wanneer varkens- en runderslachterij Vion te maken zou krijgen met uitval van personeel, waardoor de productie in het gedrang komt, overweegt het bedrijf uit te wijken naar een andere productielocatie. Mogelijk kan dan op de ene locatie worden opgeschaald terwijl op de andere locatie wordt afgeschaald.

Ziekteverzuim onder personeel neemt toe

VanDrie Group

Ook kalverslachterij VanDrie Group kijkt naar deze mogelijkheid indien er onvoldoende personeel beschikbaar zou zijn. Volgens Marijke Everts, directeur corporate affairs, neemt het ziekteverzuim onder het personeel toe en is het onzeker hoe dit verder zal verlopen. Op dit moment kunnen alle bedrijfskritische processen nog gewoon doorgaan, maar in het geval dat niet zo is, zal VanDrie kijken naar het uitwisselen van productie tussen de verschillende locaties.

Storteboom zegt dat het lastig is om met personeel te schuiven bij ziekteverzuim onder een deel van de medewerkers. Volgens Laros zal de slachterij in dat geval kijken welke producten wel of niet gemaakt worden. Hij vermoedt dat ze in dat scenario als eerste stoppen met het maken van arbeidsintensievere producten, zoals worstjes, hamburgers of filetblokjes.

Ondanks alle zorgen en voorzorgsmaatregelen is het op dit moment bij slachterijen nog grotendeels ‘business as usual’.

Medeauteurs: Mariska Vermaas en Kirsten Graumans

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin