Zorg over impact vorst op tarwe

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Wat de effecten zijn van de (recente) felle koude op de stand van de wintertarwe in de Zwarte Zee regio en de Verenigde Staten is pas over enige tijd te zeggen. Er wordt niettemin uitgegaan van schade, met name in Rusland en Oekraïne.

De termijnprijs voor tarwe bleef in Parijs de afgelopen week hangen op eenzelfde niveau rond € 230 per ton, voor het contract mei 2021. Tarwe blijft in Parijs nog in de lift. Eenzelfde prijsontwikkeling zien we in Parijs voor mais: kleine schommelingen binnen een prijsrange op hoog niveau.

Chicago hield de termijnprijzen voor het graan eveneens tamelijk stabiel.

Vorstschade in Rusland

De weersomstandigheden zijn in West-Europa niet ongunstig voor het gewas, meldt bureau Agritel. De tarwe staat er in Frankrijk volgens het productschap voor landbouw en visserij Agrimer goed bij. Dat wil zeggen: 87% van de zachte tarwe verdient het predicaat goed tot uitstekend. Dat was vorig jaar rond deze tijd maar 64%. Elders is de situatie minder florissant. Rond de Zwarte Zee, met name in Rusland, treedt vorstschade op aan het wintergraan, maar in een mate die niet ongewoon is voor deze fase in het seizoen. Volgens marktadviesbureau Sovecon was de recente koudegolf kort genoeg om in ieder geval het gewas dat onder sneeuwdek ligt ongemoeid te laten. Dat wat onder een ijskorst ligt, loopt echter beduidend meer risico op schade, een probleem dat ook voor de tarwe in Oekraïne geldt. De ernst van de situatie zal pas blijken als het ijs gesmolten is. Sovecon heeft vooralsnog de prognose voor de Russische oogst aan wintertarwe met 400.000 ton teruggebracht naar 53,6 miljoen ton. Dat is ondanks forse aanplant veel minder dan de 60 miljoen ton van afgelopen seizoen.

Exportheffing gaat in

De strenge vorst in de Verenigde Staten heeft voor veel schade gezorgd in met name de staten Texas en Kansas. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland meldt dat de schade aan de tarwe wordt opgenomen, maar dat deze lijkt mee te vallen.

Dan wat prijsontwikkelingen uit die regio. De Russische export van tarweprijs gaat de komende weken ongetwijfeld kalmeren nu de zware exportheffing à € 50 per ton van kracht is geworden. In Oekraïne is het btw-tarief voor een hele reeks agrarische producten, waaronder graan, verlaagd van 20% naar 14%. Dit moet de agrarische sector een stimulans geven.

In Zuid-Amerika, c.q. Brazilië, geen vorstproblemen. Daar ondervindt de soja-oogst hinder van overmatige regen. Dat houdt het inzaaien van de tweede mais, de safriña, ook op.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.