Zorg over uitblijven kerstimpuls op varkensmarkt

01-12-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
413360 AMBT DELDEN VARKENSHOUDER JEROEN VEHOF VACCINEREN TEGEN PIA

Na weken van prijsdaling beweegt de varkensprijs deze week zijwaarts. Maar het is te vroeg om te concluderen dat de bodem is bereikt.

De kerstdagen zorgen traditioneel voor een stijging in de vraag naar vlees. Acties in de supermarken en horeca en foodservice die volop inkopen om in de grote vraag te kunnen voorzien. Maar het lijkt er steeds meer op dat gezellig bij elkaar komen er dit jaar niet bij is. En dat horeca- en foodservicebedrijven hun diensten ook met kerst niet of verminderd kunnen aanbieden. Dat resulteert in onzekerheid en gedecimeerde vraag uit dat afzetkanaal.

Stilte op de vleesmarkt

Het wegvallen van de horecavraag zorgt ook in de afgelopen weken voor stilte op de vleesmarkt. Dat in combinatie met groot aanbod zorgt voor dalende prijzen. Het enige dat goed loopt, is de afzet van Beter Leven-vlees. De verkopen in de supermarkt trekken aan en zullen naar verwachting nog verder doorstijgen. Slachterijen voorzien dat de vraag in dat segment met 5 tot 10% zal toenemen de komende weken. Als het kerstdiner niet in het restaurant gegeten wordt, gebeurt het wat uitgebreider in de huiskamer.

Communicerende vaten

Varkenshouders die in dit segment leveren, steekt het dat de extra vraag naar hun product niet terugkomt in een hogere prijs. Deze is gekoppeld aan de noteringen voor gangbaar varkensvlees en niet zoals bij biologisch een vrijbewegende prijs. Dat komt volgens slachterijen omdat de afzet tussen beide markten ook echt communicerende vaten zijn. Slechts 30% tot 40% van het Beter Leven-varken eindigt als zodanig in de supermarkt. De rest wordt afgezet in de reguliere markt.

Hoge slachtgewichten

Het aanbod van die reguliere varkens is over heel Europa groot en de slachtgewichten hoog. Deze lopen echter niet meer op. Dat betekent dat het slachterijen met de huidige capaciteit lukt om het overschot niet te laten groeien. Ondanks de coronabeperkingen ligt het totaal aantal slachtingen in ons land op vergelijkbaar niveau dan vorig jaar. Al meer dan drie maanden worden meer dan 300.000 varkens per week geslacht, de laatste zeven weken zelfs meer dan 320.000.

Gebroken weken

Slachterijen benadrukken dat dit ook hoognodig is met de gebroken weken van kerst en de jaarwisseling voor de deur. Dan valt in drie weken tijd een werkweek uit. Die prop van 300.000 varkens zal voelbaar blijven tot in maart/april, zo schatten slachterijen. Zij zien mogelijkheden de productie voordien nog verder op te voeren om in te lopen, maar merken dat die opties stranden op gebrek aan flexibiliteit bij keurende instanties.

De vleesverkopen deze en volgende week zijn bepalend voor de richting van de varkensprijs op korte termijn. Als de naderende feestdagen alsnog voor een stuwende vraag zorgen, zal het huidige prijsniveau gehandhaafd blijven. Als extra vraag uitblijft hangt een nieuwe reset van de varkensprijs steeds nadrukkelijker boven de markt. Het is nog te vroeg om te stellen dat de bodem is bereikt.

Prognose: prijsdruk.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.