Zorgen om protestacties rondom politici

22-07-2022 | |
Politiepost bij het huis van minister Christianne van der Wal. Haar woning werd meerdere keren bezocht door boeren met trekkers. - Foto: ANP
Politiepost bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal. Bij haar woning hebben zich de afgelopen tijd meerdere keren trekkers gemeld. - Foto: ANP

De grimmige sfeer tijdens sommige boerenprotesten zorgt in en rond de Tweede Kamer voor een blijvende angst op herhaling van zetten.

‘Deur tijdelijk buiten gebruik’; een papiertje met die tekst hangt al sinds begin juni op een van de twee deuren van de personeelsingang van de Tweede Kamer. Afgesloten door de beveiliging vanwege mogelijke boerenprotesten.

En niet zonder reden. Het is immers al eens voorgekomen dat zich spontaan een handjevol trekkers aan de Bezuidenhoutseweg meldde bij het tijdelijke Kamergebouw. Zoals tijdens het stikstofdebat: er stonden ineens 20 boeren en 5 trekkers om hun onvrede te uiten.

Helft deuren blijft gesloten

Het leidde tot zenuwachtige Kamermedewerkers en extra politie bij de bezoekersingang. De boeren zelf namen vervolgens rustig plaats op de tribune en konden tijdens de pauze hun onvrede uiten bij de aanwezige politici. Maar ook nu het reces is en er voor zowel boeren als politici niet veel valt te beleven in het pand, blijft de helft van de deuren gesloten.

Dat de ‘angst’ voor spontane, mogelijk uit de hand lopende, trekkerprotesten rondom politici gegrond is, is de afgelopen tijd wel gebleken: meerdere keren melden trekkers zich bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal en ook landbouwminister Henk Staghouwer kon op 10 juni na een gesprek met boeren net op tijd wegkomen voordat boze boeren hun trekker voor de dienstauto parkeerden. Bij het huis van klimaatminister Rob Jetten staat tegenwoordig een politiepost.

Dat de ‘angst’ voor spontane trekkerprotesten rondom politici gegrond is, is de afgelopen tijd wel gebleken

De grimmige sfeer die soms kan hangen bij boerenprotesten, omdat een paar malloten het nodig vinden om te intimideren en geweld te gebruiken, zorgt voor een blijvende angst op herhaling van zetten. Toen afgelopen maandag minister-president Mark Rutte naar een melkveehouder in Limburg ging, mocht geen van de genodigden vooraf vertellen waar ze heen gingen en hoe laat welke bewindspersoon daar zou zijn.

Instructies over parkeren auto

Die instructies gaf de Rijksvoorlichtingsdienst aan zowel journalisten als boeren die bij het werkbezoek aanwezig zijn. Auto’s moesten achterop de kuilplaat geparkeerd worden, niet in het zicht van een toevallige voorbijganger. Een verzameling van 15 auto’s langs de weg zou te veel opvallen.

Een week eerder was Henk Staghouwer op het bedrijf van de Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2022 in de Noordoostpolder. Op de oprit stond een politieauto en ook hier gold voor de aanwezige pers het vriendelijke verzoek om het bezoek nog even stil te houden en pas op social media te posten, als de minister weer in de dienstauto naar zijn volgende afspraak zat.

Heulen met de vijand

Dat dergelijke maatregelen nodig zijn, zegt iets over de verharding van het debat. Na het bezoek van Rutte bleek dat de deelnemende boeren enige spanning hadden over hoe collega-boeren zullen reageren op hun aanwezigheid. Er zijn namelijk (groepen) boeren die praten met een bewindspersoon, bijna zien als heulen met de vijand. Praten met het ministerie is immers een ‘no-go’ zolang de doelen niet van tafel gaan.

Maar tijdens zo’n werkbezoek wordt natuurlijk niets onderhandeld en verwacht niemand dat Rutte spontaan zegt dat hij het allemaal anders gaat doen. Het enige wat je als boer kan doen is het delen van de zorgen en hopen dat het iets oplevert, zoals veehouder Bongers deed.

van Rooijen
Meer over


Beheer