Zorgen om voedselproductie binnen Britse landbouwbeleid

12-01 | |
Oogsten van spinazie in Dorchester, in het zuiden van Engeland. - Foto: ANP
Oogsten van spinazie in Dorchester, in het zuiden van Engeland. - Foto: ANP

Het Britse landbouwbeleid dat uiterlijk 2028 het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid vervangt, zou leiden tot minder voedselproductie en stijgende voedselprijzen.

Dit jaar begint de afbouw van de gemengde rechten voor Engelse boeren. Na brexit heeft de regering in Londen het systeem nog één jaar gehandhaafd maar in 2022 gaat er rond 20% van de uitbetalingen af en in 2028 moet het hele Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) tot het verleden behoren. De contouren van het eigen Engelse landbouwbeleid dat er voor in de plaats moet komen, worden langzaam duidelijk. Maar boeren, hun organisaties maar ook de politiek vrezen dat de productie in gevaar kan komen en dat voeding in ieder geval duurder dreigt te worden.

Geld voor natuur, milieu en biodiversiteit

Het ministerie voor voeding en plattelandszaken Defra stelt dat er jaarlijks € 2,85 miljard beschikbaar is voor alternatieven voor de EU-rechten. Dat geld gaat voornamelijk naar activiteiten die de natuur, het milieu en de biodiversiteit ten goede moeten komen. Dat staat in een Environmental Land Management (ELM) schema met als eerste uitwerking het Sustainable Farming Incentive (SFI).

Dat SFI keert subsidies uit voor – bewezen – grondverbetering maar vooral om boerengrond te beplanten met heggen, bos, struiken en andere natuur, nieuwe wildreservaten aan te leggen en natte veengronden terug te brengen. In 2023 komt er een pilot voor 10.000 hectare waarbij het totale areaal over twintig jaar opgevoerd moet zijn tot 300.000 hectare. “De landschapsherstelregeling ondersteunt radicale veranderingen in de manier waarop we de grond gebruiken en habitats herstellen”, vat minister George Eustice samen.

Landbouwgrond voor natuur

Maar de invloedrijke Kamercommissie voor financiën sabelt de plannen neer. ‘’Boeren zullen land dat momenteel wordt gebruikt voor de voedselproductie op moeten geven ten gunste van de natuur en het milieu, bijvoorbeeld boerenland omzetten in bos. Dat maakt het risico levensgroot dat we meer voeding moeten invoeren en dat de prijzen in ons land zullen stijgen. Dat zou betekenen dat we alles wat wij voor het milieu doen gaan exporteren via voeding die wordt geproduceerd in landen die lagere milieu-eisen hanteren,” aldus het rapport.

Voorzitter Sir Geoffrey Clifton-Brown voegt daar aan toe: “We weten al sinds 2016 dat we het GLB moeten vervangen en we hebben nog altijd geen duidelijke plannen, doelen of communicatie voor de mensen die het moeten uitvoeren, de boeren, de mensen die uiteindelijk de voeding moeten produceren.”

Goedkoper voedsel uit het buitenland

De kritiek komt ook uit onverdachte hoek, namelijk van Greenpeace UK. Hoofd wetenschappelijke zaken Doug Parr: “Het schema kan onvoorziene gevolgen hebben voor de consument en de planeet. Het grote gevaar is dat we een nog meer verdeeld tweelaags voedselsysteem krijgen waar goedkoper voedsel uit het buitenland voeding die we hier op natuurvriendelijke manieren kunnen produceren, gaat verdringen. Op deze manier werken is inefficiënt, helpt de Engelse boeren en landmanagers niet en kan leiden tot perverse uitkomsten zoals meer ontbossing elders in de wereld.”

Vice-voorzitter Tom Bradshaw van de National Farmers Union vat samen: “Net in een tijd waarin de vraag naar voeding van eigen bodem op z’n hoogst is, gaan we die voedselproductie in gevaar brengen. Deze ‘off-shores-productie’ en de daarmee gepaard gaande milieugevolgen zouden simpelweg verwerpelijk zijn.”

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer