Doorgaan naar artikel

Zorgen over Ierse melkpiek

Foto: ANP

Foto: ANP

De Ierse zuivelindustrie maakt zich zorgen over het verwerken van de komende melkpiek.

Dairy Industry Ireland (DII) verwacht een recordpiek van 250 miljoen liter per week, waarbij er nog maar 1 of 2% restcapaciteit bij de melkfabrieken over zou blijven. “Er hoeft in deze tijd maar iets fout te gaan en we kunnen niet alle melk verwerken”, aldus directeur Conor Mulvihill.

Onderbezetting vanwege coronavirus

DII is niet alleen bezorgd over mogelijke storingen of andere technische problemen in melkfabrieken, maar ook over onderbezetting doordat werknemers wegblijven vanwege het coronavirus. “Elke storing kan catastrofale gevolgen hebben, zowel voor de boeren als voor ons coöperatieve systeem. En dan hebben we het nog niet eens over het coronavirus. Gelukkig werken we allemaal samen, dit is een probleem op nationale schaal.

Strikte lockdown

Mulvihill wijst erop dat het ophalen van de melk ook een ‘enorme logistieke uitdaging’ is vanwege de in Ierland geldende strikte lockdown. De organisatie van de Ierse zuivelindustrie heeft de laatste weken noodplannen opgesteld die uitgaan van verschillende scenario’s. “We werken nauw samen met de autoriteiten om ons door deze moeilijke periode te loodsen, en te kijken wat we kunnen doen in het geval we melk niet kunnen ophalen of verwerken.”

Beheer
WP Admin