Zorgen over vogelgriep stapelen zich op

07-01 | |
Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Foto: ANP
Foto: ANP

Pluimveehouderij beleeft zware tijden door hardnekkige en nog steeds uitbreidende epidemie.

Te midden van de zoveelste golf in de coronapandemie stapelen de zorgen over vogelgriep zich op. Nee, die twee hebben niks met elkaar te maken. Het zijn verschillende virussen met elk hun eigen dynamiek. Maar ja, er zijn toch parallellen, zo zijn ze beide zoönotisch.

Het is dan ook superslecht nieuws dat in Engeland een persoon besmet is met het H5 vogelgriepvirus. Dit gebeurt heel soms, en kan gevaarlijk zijn. Wat maakt dit los bij het grote publiek en vervolgens bij de politiek?

Nog geen echte oplossing vogelgriepprobleem

Intussen zitten pluimveehouders met de handen in het haar en met de rug tegen de muur. Het virus is zeer wijdverspreid onder wilde vogels en is dus een voortdurende, alomtegenwoordige risicofactor. Verontrustend is ook dat ondanks alle hygiënemaatregelen het virus af en toe toch een stal weet binnen te dringen. Waar zit het lek? Meer onderzoek naar de verspreiding is dringend nodig zolang dat niet duidelijk is.

Schuilen tot de bui over is en ruimen waar het misgaat, is tot nu toe de strategie tegen vogelgriep. Het wordt tijd om na te denken of dat houdbaar is in een situatie van permanente, ononderbroken infectiedruk. Het vervelende is: geen enkele oplossing is zaligmakend. Bedrijven verplaatsen naar droge delen van het land is geen garantie, vaccineren heeft eveneens haken en ogen.

Pluimveesector in nodd kan niet veel meer hebben

Zolang een afdoende antwoord er niet is, is het zaak deze sector niet aan zijn lot over te laten. De financiële resultaten zijn vorig jaar al gekelderd als gevolg van de sterk gestegen voerprijzen. Een verdere aderlating door bijvoorbeeld het afwaarderen van uitloopeieren kunnen bedrijven niet hebben.

Meer overBeheer