Al drie op een volgende jaren is de gemiddelde hoeveelheid zout op de droge stof 1,62%, dat blijkt uit de jaarlijkse Zoutmonitoring van Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB).
De gemiddelde hoeveelheid zout in 100 gram brood is 1,02 gram in Nederland. Het zoutgehalte is sinds 2009 met 25% verlaagd. Het gemiddelde in industriële bakkerijen ligt op 1,59% en in ambachtelijke bakkerijen op 1,80% op droge stof. Droge stof is wat overblijft nadat al het water eruit verdampt is.
Sinds 2017 ligt er een wettelijke norm van 1,8% op het zout op droge stof. Dit geldt voor vrijwel al het brood, op luxesoorten na omdat hier vaak zoutbevattende ingrediënten zoals olijven, kaas of spek aan wordt toegevoegd. Hiermee loopt Nederland ver voor op de rest van Europa als het gaat om zoutreductie. Verder voldoen alleen Groot Brittannië (1,55%) en Finland (1,76%) aan de norm van 1,8% op droge stof. In brood uit Slovenië en Griekenland zit het meeste hoeveelheid zout.
De NVB en andere branchepartners hebben met de overheid een convenant gesloten waarin wordt afgesproken zoveel mogelijk gebruik te maken van bakkerszout. Dit is zout waar extra jodium aan toegevoegd is om een jodiumtekort bij de bevolking te voorkomen.
Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina