Doorgaan naar artikel

Zoveel mogelijk ‘eigen’ varkensvlees in het Britse schap

Geüpdatet op:
Business
Achtergrond
Vleesschap in een supermarkt van Sainsbury's. De Britse supers willen de varkenssector helpen door zo veel mogelijk vlees uit eigen land te verkopen. - Foto: ANP premium

Vleesschap in een supermarkt van Sainsbury's. De Britse supers willen de varkenssector helpen door zo veel mogelijk vlees uit eigen land te verkopen. - Foto: ANP

Britse supermarkten schieten de varkenssector te hulp door de voorkeur te geven aan vlees uit eigen land. Het enorme overschot aan varkens hoopt de sector te slijten aan supermarkten.

De Britse supermarkten doen er alles aan om zoveel mogelijk varkensvlees en varkensvleesproducten uit eigen land in het schap te leggen. Veel van die winkeliers hebben de hoeveelheid Brits vlees ook vergroot. De grootste supermarkt Tesco plaatst wel een kanttekening: ‘’Varkensvlees uit de EU uit het schap halen leidt er niet toe dat er meer Britse varkens verwerkt worden om de achterstand op de varkenshouderijen in te halen. Dat kan alleen bereikt worden als het de vleesverwerkers lukt om meer slagers aan te stellen.”

Brief van National Pig Association

De supermarktbedrijven reageerden op een open brief van voorzitter Rob Mutiner van de National Pig Association (NPA) waarin hij hen dringend verzoekt Brits varkensvlees de voorkeur te geven boven vlees uit de EU om de veelgeplaagde leden van de NPA te ondersteunen. Zij zitten nog steeds opgescheept met tienduizenden varkens die naar de slachterij moeten, maar daar niet worden geaccepteerd vanwege een tekort aan personeel.

‘Boeren centraal in onze keten’

In hun reactie beklemtonen de supermarkten dat ze altijd al veel doen voor de Britse boer en dat alleen maar verder opvoeren. “De laatste 18 maanden hebben we nauw samengewerkt met onze leveranciers om aan de belangrijk hogere vraag naar bacon, varkensvlees, worstjes en vleeswaren te voldoen. Onze verkopen van Brits varkensvlees zijn nooit hoger geweest”, stelt Tesco. Het Duitse Aldi schrijft: ‘’Zoals u weet heeft Aldi zich voor lange termijn gecommitteerd om Britse boeren te steunen. Zij staan centraal in onze keten. We blijven dat het hele jaar rond doen, ondanks de aanhoudende uitdagingen qua kosten en de toegenomen prijsconcurrentie in de markt.”

Morrisons en Sainsbury’s onderstrepen dat alle verse varkensvlees altijd al 100% Brits is. Het laatste winkelbedrijf heeft zelfs maatregelen genomen om de doorvoer in slachthuizen te versnellen. Denk aan het voorlopig schrappen van arbeidsintensieve producten en het weglaten van netjes om de rollades. Sainsbury’s en Asda voegen daar aan toe dat ze voortdurend promoties in de winkels voeren om Brits varkensvlees onder de aandacht te brengen.

NPA: boeren in een diepe crisis

Mutimer van de NPA: “We zijn blij dat de winkeliers hun toewijding aan Brits varkensvlees en hun wens om met de sector samen te werken bij het aanpakken van het tekort aan arbeidskrachten, herhalen. Ondanks het steunpakket dat de regering heeft aangekondigd, zijn we nog lang niet uit de problemen. We blijven diep in de crisis en de boeren zien geen enkele verbetering. Steun van de winkeliers en van het Britse publiek blijft daarom van kritisch belang voor het overleven van onze varkenssector.”

Minder vlees uit de EU geïmporteerd

Uit cijfers van het varkensschap AHDB Pork blijkt ondertussen dat de invoer uit de Europese Unie de laatste maanden niet is toegenomen. Zo is er dit jaar tot en met eind augustus 162.503 ton vers varkensvlees uit de EU aangevoerd, vergeleken met 182.066 ton in dezelfde periode vorig jaar. De invoer van bacon daalde van 48.768 naar 37.580 ton, waarbij Nederland en Denemarken veruit de grootste leveranciers zijn. Bij verwerkte hammen, varkensschouders en andere stukken vlees liep de aanvoer uit de EU terug van 77.492 ton in de eerste acht maanden van 2020 naar 66.326 ton, en bij worstjes van 82.423 naar 79.190 ton.

Lees ook: Britse tekorten-crisis raakt foodwereld aan alle kanten

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin