Zowel vraag als aanbod dalen op kuikenmarkt

23-12-2021 | |
Zowel lichte als zware kuikens noteren in Barneveld prijshoudend op € 0,96 tot € 0,98 per kilo levend gewicht. - Foto: Hans Prinsen
Zowel lichte als zware kuikens noteren in Barneveld prijshoudend op € 0,96 tot € 0,98 per kilo levend gewicht. - Foto: Hans Prinsen

Incidenten in zowel de vraag- als aanbodkant van de kuikenmarkt bepalen de richting deze week. En opvallend genoeg heffen ze elkaar op, waardoor de kuikenmarkt rustig richting de feestdagen laveert.

De afzet van reguliere kip loopt deze week al terug omdat sommige verwerkers sluiten rond de feestdagen. Het verlies van afzet richting de horeca door de plotseling aangescherpte coronamaatregelen komt daar nu bij op. Hoeveel de schuld van het ene is, en welk deel door het ander wordt veroorzaakt, is lastig te zeggen, maar het is volgens pluimveeslachters erg rustig aan de vraagkant.

Vogelgriep

En die rust er ook in het aanbod door vogelgriep. Met een nieuwe besmetting in Ysselsteyn erbij zit weer een deel van de kippen vast. Slachterijen krijgen daardoor minder aanvoer. En dat komt in een week met weinig vraag niet slecht uit. Sommige slachterijen verkorten hun programma’s en een aantal slacht deze week zelfs 1 of 2 dagen minder. Andere slachterijen stoppen vroeg, zodat hun personeel vroeg thuis is voor kerst.

Vraag en aanbod in balans

Doordat de omstandigheden zo samen lopen, zijn vraag en aanbod aardig in balans. En dat is terug te zien op de vrije markt. Zowel lichte als zware kuikens noteren in Barneveld prijshoudend op € 0,96 tot € 0,98 per kilo levend gewicht. De Belgische vrije kuikens trekken nog wel iets aan. De notering in Deinze stijgt een cent naar € 1,03 tot € 1,05 per kilo.

De contractprijzen blijven wel licht doorstijgen. Zowel Clazing als Jan van Ee boeken ook volgende week een cent bij. Dat brengt hun noteringen op respectievelijk € 0,945 (ex btw, inclusief toeslag) en € 0,885 (incl. btw en zonder toeslag). De Belgische ABC-prijs blijft staan op € 1,01 per kilo.

Volgende week wordt opnieuw een korte werkweek. Daar is op gepland, dus zowel aanbod als vraag staan ook dan op een laag pitje. Naar verwachting wordt het prijsbeeld daardoor niet heel veel anders: vrije kuikens prijshoudend en contracten die geleidelijk omhoog kruipen.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer