Zuid-Europees product verdringt Nederlandse bloemkool

17-12-2020 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

In de eerste week van december was het met het Nederlandse bloemkoolseizoen echt gedaan. Frankrijk, Spanje en Italië nemen het stokje voorlopig weer over.

De bloemkool in de Nederlandse supermarkten komt sinds begin december in toenemende mate uit Spanje. Toch zien we deze week ook nog Nederlandse bloemkool, hoewel de laatste week van november (week 48) voor de retail traditioneel de week is om over te schakelen van Nederlands naar Zuid-Europees product.

Laatste seizoenspiek

Dit jaar ging die omschakelweek in ieder geval gepaard met een piek in de Franse aanvoer, terwijl er ook nog sprake was van veel Nederlandse bloemkool omdat het einde van de oogst van de laatste plantingen minder gespreid uitviel dan de bedoeling was. Het resultaat was een matige prijsvorming aan het einde van het Nederlandse seizoen. Het is mogelijk dat juist deze bloemkool momenteel onder Nederlandse vlag nog in de schappen te vinden is.

Duitse groothandelsmarkten

Het Duitse marktbureau AMI signaleert begin december een flink aanbod van Italiaanse en Franse bloemkool op de Duitse groothandelsmarkten. Ook was er veel vraag, met name door de voor de handel gunstige prijsvorming. AMI verwacht voor de periode vanaf half december echter een geleidelijk krapper wordend aanbod vanuit de belangrijkste teeltregio’s in Frankrijk.

Dat zal gepaard gaan met stijgende prijzen, wat in de tweede week van december al merkbaar was. De Duitse handel verlegde daarom haar aandacht naar het Italiaanse product, maar ook hier zijn er geen garanties op een continue aanvoer door aanhoudende neerslag in de teeltregio’s aldaar.

Prijsoverzicht BLE

Het Duitse BLE meldt voor week 49 prijzen voor Franse bloemkool op de groothandelsmarkten van € 1,36 voor de zessen en 69 cent voor de achten. Voor Italiaanse zessen wordt € 1,35 betaald. In week 50 liepen de prijzen voor Franse bloemkool op naar € 1,51 en voor Italiaanse naar € 1,38.

Bloemkool bij ZON fruit & vegetables

Sinds week 50 komt er bij ZON fruit & vegetables Spaanse bloemkool voor de klok. Op 14 december werd daar voor de sortering zessen € 1,04 per stuk voor betaald. In de dagen erna schommelt de prijs, van die € 1,04 naar € 1,21, 84 cent en € 1,15. De aanvoer startte op maandag 7 december voor een prijs van 66 cent en die liep in die week geleidelijk op naar 85 cent op vrijdag.

Prognose: stijgende prijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.