Zuinige gasmarkt neigt omlaag

14-02 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De gasprijs is in een week tijd een cent per dag omlaag gegaan.

Dat geldt althans voor de prijzen voor gas af te nemen in de eerste 2 volgende kwartalen. Ook de prijs van gas een dag vooruit is omlaag gegaan, naar rond de 52,5 cent op 14 februari.

Voorjaarsweer stemt markt mild

Die prijzen voor daggas en voor 2 kwartalen vooruit zijn prijzen waarvoor we terug moeten naar begin september 2021, alleen bewogen ze toen vrij snel omhoog en nu langzaam omlaag. Het voorjaarsweer – met hooguit voor einde van de maand nog een beetje kou, maar dan niet lager dan het langjarig gemiddelde– stemt de markt mild.

CBS-cijfers dreven prijs niet op

De CBS-cijfers van 13 februari over het historisch lage Nederlandse gasverbruik, hadden geen prijsopdrijvend effect. Opvallend genoeg blijkt in de CBS-cijfers ook het gebruik van gas in tuinbouw-WKK’s in 2022 een derde lager te liggen dan in 2021, terwijl de verkoop van de met die WKK’s opgewekte stroom erg lucratief was en nog steeds is.

Leveringszekerheid

De gasprijzen voor de komende jaren gaan op 14 februari wel weer licht omhoog. Ondanks de nu ruim twee keer zo hoge vullingsgraad van de gasopslagen is de zorg om leveringszekerheid in de volgende winter nog niet voorbij.

Prognose: markt kan de hervonden stabiliteit handhaven

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer