Zuinige prijzen voor witte kool

09-01-2020 | |
Foto: Nikki Natzijl - Foto: Nikki Natzijl
Foto: Nikki Natzijl

Met een vergoeding in het begin van 2020 van zo’n 17 cent per kilo voor sluitkool in de maat 36, is de prijsvorming niets te hoog. Vooralsnog is dit een streep door de rekening van de telers, want tot ver in het najaar van 2019 waren de verwachtingen gunstig.

In oktober ging witte kool nog weg voor 20 tot 25 cent per kilo. Toen leek het met het winteraanbod ook wel goed te zitten, want er lagen beperkte voorraden in de koelcellen. De hieruit voortvloeiende marktverwachtingen zijn tot nu toe echter niet uit de verf gekomen. Dat heeft te maken met de aanzienlijke (her)groei in oktober en november. Bovendien lijkt hetzelfde in Polen en Duitsland aan de orde te zijn.

Ruim aanbod

Aan het begin van het afgelopen najaar was de verwachting vanuit meerdere kanten nog dat het aanbod beperkt zou blijven en vergelijkbaar met het aanbod in het seizoen 2018/2019. Nu wordt uitgegaan van een ruim aanbod. Volgens een insider gaat er deze week vanuit Noord-Holland zo’n 100 ton witte kool per dag weg. “Dat is zeker niet slecht voor deze periode. Bedenk dat veel personeel nog niet terug is op de bedrijven.”

Wisselende kwaliteit

De signalen over de kwaliteit lopen uiteen. Volgens een bron is de kwaliteit in het algemeen nog heel behoorlijk omdat het groeiverloop in het najaar rustig was door de gematigde temperaturen. Een andere bron kwalificeert de kwaliteit als ‘niet super’, door de snelle groei van gewassen die door de neerslag al vol water zaten. “Dat betekent dat er best wat geduwd moet worden om die kool op tijd weg te krijgen.”

Prognose: prijsdruk.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stallen
Joost Stallen Redacteur


Beheer