Zuivel en eieren meest uitgevoerde productgroep in 2022

24-01 | |
De prijs van eieren bereikte historische hoogten vanwege sterk gestegen voerkosten en een kleiner aanbod door vogelgriep. - Foto: Anne van der Woude
De prijs van eieren bereikte historische hoogten vanwege sterk gestegen voerkosten en een kleiner aanbod door vogelgriep. - Foto: Anne van der Woude

De exportwaarde van de productgroep zuivel en eieren bedroeg in 2022 bijna € 12 miljard. Dat is een stijging van 35% ten opzichte van een jaar eerder.

Toen bedroeg de waarde nog € 8,8 miljard. Daarmee steeg de productgroep van plek 3 naar plek 1 in de lijst met meest uitgevoerde landbouwproducten. Sierteeltproducten staat op 2, gevolgd door vlees op nummer 3. Dat blijkt uit cijfers van Wageningen University & Research (WUR) en statistiebureau CBS op basis van gezamenlijk onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Hoge melkprijs en eierprijs vanwege duur voer

De toegenomen waarde van zuivel en eieren komt door de hoge melkprijs als gevolg van hoge energie- en veevoerkosten. Ook de prijs van eieren bereikte historische hoogten vanwege sterk gestegen voerkosten en een kleiner aanbod door vogelgriep.

Omdat de vraag naar bloemen stagneerde vorig jaar, daalde de exportwaarde van sierteelt van € 11,9 miljard naar € 11,5 miljard. Sierteelt stond jarenlang op de eerste plek van meest uitgevoerde landbouwgoederen. De exportwaarde van vlees groeide van € 9,4 miljard tot € 11 miljard. Ook de waardes van andere vlees uitgevoerd producten nam toe door hogere prijzen, alleen bij fruit was de export in 2022 lager dan een jaar eerder.

Ook de export in landbouw- en voeding gerelateerde goederen, zoals landbouwmachines, machines voor de voedingsmiddelenindustrie, kasmaterialen, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, steeg in 2022, met 23% naar € 13,4 miljard.

Waarde van export stijgt, volume krimpt licht

​In totaal exporteerde Nederland vorig jaar voeding en landbouwgoederen ter waarde van € 122,3 miljard, ruim 17% meer dan in 2021. De stijging is volledig het gevolg van hogere prijzen, onder meer als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de gestegen energiekosten. Het exportvolume kromp in 2022 met 0,5%. In 2021 nam het exportvolume nog met 4% toe. De € 122,3 miljard aan export bestaat uit goederen van Nederlandse makelij (€ 79,8 miljard) en wederuitvoer (€ 42,5 miljard).

Volgens betrokken onderzoekers heeft de Nederlandse economie in 2022 naar schatting € 49,6 miljard verdiend aan de export van voeding- en landbouwgoederen. Daarvan is bijna € 45 miljard toe te rekenen aan de export van Nederlandse goederen en € 4,7 miljard aan wederuitvoer.

Nederland importeerde afgelopen jaar landbouwgoederen ter waarde van € 88,2 miljard, 23,5% meer dan 2021. Ook deze stijging is het gevolg van hogere prijzen.

EU belangrijkste afzetmarkt

De belangrijkste markt voor zowel de export als de import van voeding en landbouwgoederen voor Nederland blijft Europa. In totaal gaat bijna 70% van de Nederlandse export naar landen in de Europese Unie (EU), in het bijzonder de nabijgelegen markten naar Duitsland (24%), België (12%) en Frankrijk (8%).

Ook wat betreft de import zijn deze landen verantwoordelijk voor behoorlijke percentages. Zo was de invoer vanuit Duitsland naar Nederland goed voor 18% van de import, België voor 13% en Frankrijk voor 7%.

Gevolgen transitie naar duurzamere voedingsproductie

De gepubliceerde cijfers tonen volgens landbouwminister Piet Adema dat de Nederlandse landbouw een wereldspeler is. Tegelijk verschijnen de cijfers in de context van een ‘uitdagende’ transitie naar een duurzamere landbouw. “Die transitie heeft gevolgen voor de aard van onze sector en dus ook de aard van onze internationale handel”, aldus Adema.

Tegelijk kan de transitie volgens de minister ook helpen om de internationale positie van Nederland te behouden. “Met duurzamere producten winnen we economisch terrein in een veranderende wereldmarkt, met een veranderende vraag van consumenten, en dat in een betere verhouding tot natuur en klimaat.”

Medeauteur: Jan Willem Veldman

Kloosterman


Beheer