Doorgaan naar artikel

Zuivel VS boekt nieuw exportrecord, met dank aan China

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Volgens de Amerikaanse Dairy Export Council is de Chinese vraag de oorzaak van de sterk gestegen zuivelexport: de Chinese overheid promoot de gedachte dat extra zuivelconsumptie de weerstand tegen corona verhoogt. - Foto: Canva

Volgens de Amerikaanse Dairy Export Council is de Chinese vraag de oorzaak van de sterk gestegen zuivelexport: de Chinese overheid promoot de gedachte dat extra zuivelconsumptie de weerstand tegen corona verhoogt. - Foto: Canva

De Amerikaanse zuivelindustrie heeft in de eerste twee maanden recordvolumes aan product geëxporteerd.

In februari ging er voor zo’n € 475 miljoen aan waarde de grens over, terwijl het geëxporteerde productvolume met 15% steeg naar 178.000 ton. Dit meldt de Amerikaanse Dairy Export Council (USDEC) op basis van eigen gegevens.

Vooral melkpoeder de grens over

Het grootste exportproduct was melkpoeder, met bijna 71.600 ton. Hieronder valt zowel magere melkpoeder als NFDM-poeder (non-fat dry milkpowder) Daarna komt weipoeder, met ruim 51.000 ton en vervolgens kaas met een exportvolume van ruim 30.000 ton.

De poeders gaan vooral naar Zuidoost-Azië en Mexico, terwijl de weipoeder in hoofdzaak naar China word verkocht. China koopt ook veel Europese weipoeder, maar dat is vooral voor het hogere segment van de markt. De Amerikaanse weipoeder wordt gebruikt voor diervoeding, onder meer in de varkenshouderij.

Lees ook: Recordjaar voor zuivelexport VS

Amerikaanse kaas vooral naar Japan en Zuid-Korea

Amerikaanse kaas gaat in hoofdzaak naar Japan en Zuid-Korea, maar ook naar Mexico. De export naar Japan en Korea is de laatste jaren sterk opgekomen, de export naar Mexico is al heel lang een vaste factor voor de Amerikaanse kaasproducenten.

Volgens de USDEC is de Chinese vraag de meest dynamische factor achter de sterk gestegen zuivelexport. Een van de vermoedelijke redenen voor de grote Chinese vraag lijkt volgens de Dairy Export Council de door de Chinese overheid gepromote gedachte dat extra zuivelconsumptie de weerstand tegen corona verhoogt. Dit zou kunnen verklaren waarom China vorig jaar zowel een hoge binnenlandse melkproductie had als een (aanhoudend) hoge import.

Binnenlandse melkprijzen in China hoogste sinds 2013

De binnenlandse productie steeg vorig jaar naar een recordniveau van ruim 34 miljard kilo, zo melden diverse bronnen. Op hetzelfde moment zijn de binnenlandse melkprijzen gestegen naar een hoogte zoals sinds 2013 niet meer is gezien. De USDEC noemt prijzen van rond € 3,60 per kilo. Vergeleken daarmee is buitenlands product al snel relatief goedkoop en concurrerend.

Snel delen

Image
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin