Zuivelachtige benaming plantaardig product voor minister geen taboe

Foto: ANP
Foto: ANP

Landbouwminister Carola Schouten zal zich in Europa verzetten tegen een verbod op het gebruik van uitdrukkingen als ‘alternatief voor yoghurt’ of ‘bevat geen melk’ op etiketten voor plantaardige producten.

De minister zal dat pas doen als in een akkoord over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid een soortgelijk verbod is opgenomen.

Uitdrukkingen

Het Europees Parlement brengt in de onderhandelingen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in dat bepaalde uitdrukkingen voor plantaardige alternatieven voor zuivel niet meer op verpakkingen mogen komen. De voorstellen van het parlement gaan ook over de vorm van verpakkingen en plaatsjes op de producten.

De Europese vereniging van producenten van plantaardige voedingsmiddelen (European Plant-based Foods Association) heeft bij het Europees Parlement bezwaar aangetekend tegen het voorstel.

Akkoord

Het is niet zeker of het voorstel van het Europees Parlement ook in een akkoord over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid komt. Maar als dat zo is, zal Schouten zich ertegen verzetten, zo zei ze woensdag 21 april in debat met de Tweede Kamer.

Braakman
Jan Braakman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.