Zuiveleiwitten duurder, melkvet blijft achter

08-04 | |
De productie van kaas. - Foto: Canva
De productie van kaas. - Foto: Canva

Vooral het eiwitgedeelte van de zuivelmarkt heeft de opgaande lijn na Pasen weer aardig beet.

Mageremelkconcentraat is een paar dubbeltjes per kilo droge stof duurder geworden, de mageremelkpoedermarkt trekt weer goed aan en ook de weipoeders lijkt na een dipje weer duurder betaald te worden.

Moeizamere markt voor melkvet

Melkvet daarentegen heeft meer moeite om de draad weer op te pakken. De roomprijs steeg deze week aanvankelijk mooi richting de € 5,00 per kilo, maar moest daarna weer dubbeltjes prijsgeven. De spotprijs lijkt zich nu even te stabiliseren rond € 4,70 per kilo. Op de vloeibare markt is er nog steeds geen overweldigend productaanbod, wat helpt om de prijzen goed te houden. De spotprijs voor rauwe melk beweegt zich ronduit grillig. Eind vorige week ging die opeens flink ophoog, nu is die weer lager, maar het beeld is volgens handelaren onrustig.


<iframe class=”localfocusvisual” frameborder=”0″ style=”width:100%;height:550px;overflow:hidden” src=”https://localfocuswidgets.net/606f040e547c0″></iframe>

Onzekerheid door coronamaatregelen

De onrust lijkt deels te maken te hebben met de onzekerheid over alle coronamaatregelen. Nu eens lijkt er ruimte voor versoepeling, dan weer valt het tegen. In Frankrijk hebben met name de producenten van luxe kaassoorten, die merendeels naar de foodservice gaan, hier naar verluidt veel last van. Steeds weer moeten ze de productie afremmen of afzeggen, waardoor dan bijvoorbeeld extra hoeveelheden magere melkconcentraat op de markt komen, tegen relatief lage prijzen.

Prijs mageremelkpoeder trekt aan

Frans concentraat ligt daardoor ook deze week enkele dubbeltjes per kilo onder de gemiddelde prijs. Wie het product kan verpoederen, heeft er geluk mee. De spotnotering voor magere melkpoeder trekt aan, terwijl de termijnprijzen voor dit najaar richting de € 2600 tot € 2700 per ton gaan. Ook de komst naar Europa van partijen goedkoop Amerikaans poeder verandert daar weinig aan. De markt voor Goudse kaas oogt relatief stabiel.

Prognose: eiwitrijke zuivel duurder, kalmere markt voor boter en room.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.