Zuivelhandel nog steeds rustig door onzekere marktomstandigheden

18-08 | |
RMO haalt melk op bij een veehouder. De melkproductie is in de meeste EU-landen goed. - Foto: Mark Pasveer
RMO haalt melk op bij een veehouder. De melkproductie is in de meeste EU-landen goed. - Foto: Mark Pasveer

Op langere termijn producten vastleggen is voor de zuivelhandel lastig, doordat veel onzekerheden boven de markt hangen.

Het is in de zuivelhandel erg rustig. Naast dat vakanties nog niet helemaal achter de rug zijn, hadden veel landen een extra vrije dag deze week. Kopers die product op korte termijn nodig hebben, kopen wel. Op langere termijn producten vastleggen is voor de zuivelhandel lastig, doordat veel onzekerheden boven de markt hangen.

Melkproductie

De melkproductie is in de meeste EU-landen goed, maar in Duitsland en Frankrijk lijkt het niveau van vorig jaar moeilijker haalbaar. De prijs van rauwe melk schiet toch weer richting 60 cent per kilo. In Frankrijk blijft de prijs met 57 cent wat achter. De handel in room trekt aan, al gaat het om kleinere hoeveelheden die nodig zijn. Toch verstevigt de prijs wat en komt uit op € 8,30 per kilo.

Botermarkt lange termijn vaster

De botermarkt voor de korte termijn voelt iets zwakker. Waar verkopers eerder vasthielden aan € 7.000 per ton, worden nu ook transacties gedaan voor iets meer dan € 6.800. Voor de langere termijn lijkt de prijs wel wat te verstevigen. Aan de eiwitkant is het sentiment minder, maar de prijs van concentraat lijkt wat vaster te zijn met € 3,30 per kilo.

De markt voor poeders is niet positief en blijft onder druk. Kopers van mageremelkpoeder bieden tussen € 3.400 en € 3.500 per ton. Producenten zijn voorzichtig om product aan te bieden door de sterk gestegen gasprijzen, maar er is wat beweging in die prijzen.

Kaasmarkt robuust

De kaasmarkt voelt op het moment het meest robuust aan en Goudse foliekaas stijgt in prijs tot € 5,10 en iets meer. Er lijken wat meer volumes kaas vrij te komen, echter is er van enige verkoopdruk geen sprake. Mozzarella is te koop voor rond € 5 en lijkt ook in de komende tijd het prijsniveau vast te houden.

Prognose: vetmarkt stevig geprijsd, eiwitmarkt moeizamer.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer