Doorgaan naar artikel

Zuivelimport China onder druk door coronavirus

Geüpdatet op:
Handel
Achtergrond
Foto: ANP

Foto: ANP

De uitbraak van het coronavirus in China kan de wereldzuivelmarkt flink gaan beïnvloeden. Tegelijk is nog veel onduidelijk, zo schetst Rabobank.

De uitbraak van het coronavirus in China heeft gevolgen voor de Chinese zuivelketen en de wereldzuivelmarkt. Hoewel de situatie dagelijks verandert en nog veel onduidelijk is, schets Rabobank een voorlopig beeld.

Vooral het foodservicekanaal in China is flink getroffen. Naar verwachting komt de consumptie in deze sector dit jaar flink lager uit. De Chinese kaasconsumptie is voor een belangrijk deel afhankelijk van dit foodservicekanaal. Denk bijvoorbeeld aan kaas op pizza’s.

Lees ook: Rabobank: coronavirus ontregelt zuivelketen in China

Een maand verstoring van de zuivelmarkt

Rabobank schets de gevolgen van een maand verstoring van de zuivelmarkt. In 2019 importeerde China bijna 115.000 ton kaas. Een maand marktverstoring zou deze import volgens de bank met 6.000 ton (5%) kunnen laten dalen. Ook de verkoop van premium vloeibare zuivel daalde flink rond het Chinese nieuwjaar. Dit werd deels gecompenseerd door een toegenomen verkoop van basiszuivel voor gebruik thuis.

Op basis van bronnen in de Chinese detailhandel verwacht Rabobank dat als gevolg van een maand marktverstoring de consumptie van vloeibare zuivel dit jaar met 2 tot 4% ten opzichte van afgelopen jaar kan verminderen. Hierbij gaat de bank ervan uit dat een deel van de retailverkoop wordt overgenomen door online winkels.

Druk op melkpoederprijzen

Minder vraag naar producten als kaas, boter en room vanuit het foodservicekanaal kan leiden tot verschuiving in de productie. Internationaal switchen zuivelondernemingen naar de productie van volle- en mageremelkpoeder. Tegelijk loopt ook in China de productie van melkpoeder op. Dit gecombineerd met opgebouwde voorraden in China vanwege het Chinese nieuwjaar zorgt voor druk op de poederprijzen op de wereldmarkt.

China importeerde afgelopen jaar 670.000 ton vollemelkpoeder (+30%). Alleen in 2014 werd meer vollemelkpoeder geïmporteerd. Ook werd in 2019 met 340.000 ton een recordvolume mageremelkpoeder geïmporteerd. Rabobank verwachtte dat de zuivelimport gedurende de eerste helft van dit jaar met 3% zou afnemen. Voor heel 2020 hield de bank nog wel rekening met een toename van 1%. Het coronavirus gaat deze verwachting waarschijnlijk sterk beïnvloeden. Op de korte termijn gaat China minder zuivel importeren.

Melk niet kwijtraken en krappe voerpositie

Voor heel 2020 kan een afname van de zuivelconsumptie met 1% (in melkequivalenten) leiden tot een daling van de zuivelimport van 11%. Een afname van de consumptie met 5% kan zelfs leiden tot een daling van de import met 25%.

Wat betreft de melkproductie in China lijken de kleinere en middelgrote bedrijven het lastig te hebben. Rabobank krijgt signalen van bedrijven die hun melk niet kwijt kunnen. Ook heeft een aantal bedrijven in bepaalde regio’s te maken met een krappe voerpositie. De melklevering van grote bedrijven zou wel gewoon doorlopen waarmee aan contracten kan worden voldaan. De melkprijs van rauwe melk los van contracten zou flink zijn gedaald.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin