Zuivelkopers in defensieve modus

02-07-2020 | |
Foto: Twan Wiermans
Foto: Twan Wiermans

Minder kooplust voor de melkpoeders, lagere boterprijzen en dito prijzen voor rauwe boerderijmelk. Het maakt duidelijk dat het sentiment op de zuivelmarkt aan het keren is.

Nog een aanwijzing is dat verreweg de meeste kopers ‘dicht bij huis’ blijven. Contracten met een lange looptijd en/of voor levering later in het jaar worden weinig afgesloten. Het voelt te onzeker. Het eerdere optimisme over een sterk herstel in de tweede helft van het jaar zakt wat weg en maakt hier en daar plaats voor angst dat er een terugval kan komen.

Spotmelkprijs daalt

Zo ver is het nu in ieder geval nog niet, maar wel is merkbaar dat de spotmelkprijs daalt. In Nederland gaat er een beetje van de prijs af, daar is een wat lagere vraag. Ook speelt een toenemend buitenlands aanbod mee. Franse melk wordt aangeboden voor prijzen tussen 25 en 28 cent per kilo. Ook de prijzen voor mageremelkconcentraat en room gaan iets naar beneden. Room brengt zo’n € 4,05 per kilo op, concentraat zo’n € 1,85 per kilo droge stof. Hetzelfde gebeurt met de boterprijs. Ook die zakt weer weg. Vorige week werd nog tot € 3,50 per kilo boter betaald. Deze week is de prijs tussen de 5 en 10 cent per kilo lager. Sommige handelaren verwachten een terugval naar € 3,30 per kilo, ruwweg het niveau van de laatste paar maanden.

Melkpoeder

Mageremelkpoeder gaat eveneens moeizamer over de toonbank. Melkpoeder van levensmiddelenkwaliteit (food) brengt overigens nog wel zo’n € 2100 per ton op. De kaasmarkt lijkt in grote lijnen nog vrij stabiel te zijn.

Internationale ontwikkelingen

Dat het sentiment nu neigt naar negatief, wil niet zeggen dat dit de komende maanden zo blijft. Internationale ontwikkelingen zullen de meest bepalende factor zijn.

Prognose: lichte prijsdruk

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur
Meer over


Beheer