Zuivelmarkt behoorlijk in ban van zomerzwakte

15-07-2021 | |
Foto: Twan Wiermans
Foto: Twan Wiermans

De zuivelmarkt zit volop in de zomerzwakte. De melkaanvoer vanaf boerenbedrijven mag dan laag zijn, de handel in zuivelproducten is ook heel slapjes.

Kopers houden zich gedeisd. In onder meer Frankrijk zijn zuivelproducenten al sinds een tijdje volop bezig om mageremelkpoeder te produceren voor het pakhuis. De poederprijzen staan onder druk en kopers blijven weg. Dan heeft het niet veel zin om de markt te gaan belasten met nieuw product.

Mageremelkconcentraat

De prijs voor mageremelkconcentraat blijft bij alles redelijk stabiel, met prijzen tussen de € 2,20 en € 2,30 per kilo droge stof. Dat komt dus niet omdat de poedermarkt veel vraagt. Voor gebruik in verse zuivel loopt de vraag wel goed door, zowel voor afzet in de eigen regio als voor verkoop naar Zuid-Europa.

Kaasproductie

Vanuit de kaasproductie wordt er niet heel hard aan het concentraat getrokken. De kaasmarkt is erg rustig, met weinig vraag, ook al blijft de foliekaasprijs nog redelijk goed op peil. Dat wil de kaasindustrie ook graag zo houden.

De markt voor melkvet is slecht. De roomprijs is deze week hard gezakt naar een niveau van rond de € 4,20.De roomprijs lijkt ook nog een extra tik te hebben gekregen door de wateroverlast in België en Duitsland. Diverse fabrieken hebben problemen en zeker één boter/roomproducent moet minstens een week dicht.

Botermarkt

De botermarkt is zo mgelijk nog zwakker. Spotprijzen lijken ergens tussen de € 3,50 en € 3,60 per kilo te liggen, maar heel veel wordt er niet op gehandeld.

Spotmarkt voor rauwe melk

De spotmarkt voor rauwe melk is lastig goed te beschrijven. Enerzijds is er vanuit Nederland zelf een vrij beperkt aanbod in een kalme markt, anderzijds is volop heel betaalbaar Duits product te koop. Voorlopig lijken beide invloeden elkaar wederijds op te heffen, en oogt de markt daardoor vrij stabiel.

Prognose: Licht verder dalende prijzen.

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur
Meer over


Beheer