Zuivelmarkt blijft opvallend stabiel

De zuivelmarkt blijft bij alle beperkingen die momenteel gelden in verband met corona en de goedkope Amerikaanse dollar opmerkelijk stabiel.

Voor melkveehouders blijft de melkprijs te laag en voor FrieslandCampina blijft de garantieprijs te duur, maar een groot deel van de zuivelketen lijkt een redelijke weg te vinden met de situatie zoals die nu is. Handelaren mopperen vooral dat de markt al maanden heel erg saai is, want er is weinig beweging.

Markt voor room is vrij goed

Het zijn natuurlijk observaties in grote lijnen, waarbij over de details veel meer valt te zeggen.Toch is het opvallend dat er momenteel geen echt grote problemen spelen in de zuivelmarkt, zaken waardoor prijzen in elkaar klappen of grote bedrijven omvallen. De markt voor blokboter is en blijft relatief zwak, die voor room vrij goed, al is deze week wel weer iets minder voor room betaald dan vorige week. De concentraatmarkt is stabiel, de spotmarkt voor rauwe melk lijkt iets zwakker. Het zijn allemaal hooguit kleine stapjes.

De spotprijzen voor mageremelkpoeder lijken de laatste weken iets hoger dan in de weken daarvoor, maar handelaren schrijven dit vooral toe aan voorzichtige speculatie op de termijnmarkt. De fysieke handel is doods.

Geen grote voorraden aanwezig

Bij kaas en ook weipoeder is de situatie niet veel anders. Er gebeurt zo op het oog weinig. Mogelijk had de zuivelmarkt er anders uitgezien als droogte en een lagere melkaanvoer in augustus/september in een paar grote Europese zuivellanden niet had meegespeeld. Nu is er echter weinig druk en ook lijken er ook geen grote voorraden product aanwezig om de prijsvorming te hinderen.

Prognose: kalme markt.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.