Zuivelmarkt durft niet ver vooruit te kijken

23-07-2020 | |
De opslag van kaas in een fabriek van FrieslandCampina. De kaasprijs zakt licht deze week. - Foto: Jan Willem van Vliet
De opslag van kaas in een fabriek van FrieslandCampina. De kaasprijs zakt licht deze week. - Foto: Jan Willem van Vliet

De opleving van het coronavirus in verschillende landen zorgt voor onzekerheid in de zuivelmarkt. Inkopers zijn terughoudend in het afsluiten van contracten voor verderop in het jaar of zelfs volgend jaar.

Los van de coronaperikelen is het sowieso tamelijk rustig in de zuivelmarkt. De vakantieperiode zorgt ervoor dat in- en verkopers minder product nodig hebben of aan de man willen brengen. Dat het betrekkelijke rustig is in de markt, maakt dat de prijzen ook weinig in beweging komen. Er zijn wel wat mutaties, maar grote prijsbewegingen zijn er niet.

Kaasprijs iets lager

De kaasprijs zakt naar zo’n € 2,85 per kilo. Dat is wat lager dan een week terug. De vraag is rustig, terwijl ook aan aanbodzijde geen druk is. Handelaren zien dat de Nederlandse prijzen aanhaken bij de Duitse. Inkopers hebben eigenlijk alleen product nodig om op korte termijn gaten op te vullen. Er wordt wel product aangeboden voor later in het jaar, maar van echte handel is weinig sprake. De export van kaas naar derde landen is stroef.

Roomprijs iets hoger

De markt voor vloeibare zuivel is eveneens redelijk stabiel. De roomprijs blijft schommelen tussen de € 3,90 en € 4,00 per kilo. Het beeld in de markt is al weken hetzelfde. De week begint rustig, er volgt een opleving op woensdag en in de tweede helft van de week zakt de handel weer in. Dat beeld is ook te zien in de markt voor mageremelkconcentraat. Voor dit product geldt dat de prijs redelijk stabiel is: momenteel net iets onder de € 2,00 per kilo.

Rauwe melk

Voor rauwe melk wordt op de spotmarkt zo’n 33 cent betaald. Dat komt neer op 31,5 cent af boer. Veel aanbod is er niet, terwijl verwerkers ook niet hoeven bij te kopen. Dat maakt ook deze kant van de zuivelmarkt stabiel.

Prognose: stabiele prijzen.

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur
Meer over


Beheer