Zuivelmarkt gaat langzaam in luwe zomerstand

23-06 | |
Boter lijkt de hele week wat onder druk te staan en telkens licht in te moeten leveren. - Foto: Ruud Ploeg
Boter lijkt de hele week wat onder druk te staan en telkens licht in te moeten leveren. - Foto: Ruud Ploeg

De zomerperiode breekt aan en de zuivelmarkt lijkt iets van de prijzen in te leveren, al zijn er wat verschillende bewegingen. Er zijn veel kopers die erg kort gedekt zijn en pas kopen als ze echt wat nodig hebben.

Het warme weer in Zuid-Duitsland en Spanje is de oorzaak dat in die landen de melkproductie terugloopt en ook de gehalten lager uitvallen. De prijs van rauwe melk tikt daar de 60 cent per kilo aan. In Noord-Duitsland en in Nederland blijft de prijs stabiel rond de 57 cent. Voor room staat de prijs onder druk en de range is vrij groot, tussen € 8,45 en € 8,70 per kilo.

Prijsdaling boter

Boter lijkt de hele week wat onder druk te staan en telkens licht in te moeten leveren. Verkopers zien echter de € 7.000 per ton als ondergrens en geven niet toe aan kopers die onder dat bedrag willen kopen.

Poederprijzen maken toch wat stappen naar beneden, al is het gevoel dat met prijzen van mageremelkconcentraat tussen zo’n € 3,30 en € 3,50 per kilo de ondergrens van € 3.800 per ton voor poeder wel bereikt is. Hierbij is het poeder te duur voor de wereldmarkt en komt alleen product vrij op de interne Europese markt. In het begin van de week werd nog gehoopt op een positieve GDT-veiling, maar daar bleef het heel rustig voor poeders.

Kaasmarkt

De kaasmarkt blijft stevig en de prijs voor Goudse folie schommelt rond de € 5,15 per kilo. Mozzarella is wat lager geprijsd rond de € 5 per kilo. Cheddar is richting € 6 geprijsd, maar is nauwelijks voorhanden op het moment. De komende zomer zorgt voor vraaguitval vanuit met name de retail, doordat consumenten kiezen voor vakantie in het buitenland.

Een uitdaging in de zuivelsector is het toenemende aantal coronagevallen. Het lijkt erop dat de zuivelmarkt in een relatief stabiele fase belandt.

Prognose: gelijke prijzen.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer