Zuivelmarkt glijdt verder af

27-10 | |
Op de kaasmarkt zijn de geluiden wisselend. - Foto: Bel Leerdammer
Op de kaasmarkt zijn de geluiden wisselend. - Foto: Bel Leerdammer

De meeste zuivelproducten dalen deze week in prijs. Als eenmaal een daling is ingezet verstoppen de kopers zich, volgens een handelaar. En dan gaat het erom wie de langste adem heeft.

Deze prijsdaling is in de rauwe melk nog niet te merken. Die blijft voor Duitsland en Nederland rond 56 cent per liter hangen. De vraag naar room is wel wat rustiger, terwijl de hoop nog is gevestigd op een eindspurt naar de feestdagen aan het einde van het jaar. Op dit moment ligt de prijs tussen € 7,50 en € 7,70 per kilo.

Boter flink gezakt

Boter is flink afgestraft en wordt op korte termijn verhandeld voor € 6.300 per ton, terwijl op lange termijn prijzen worden genoemd rond € 6.000. Ook aan de eiwitkant staan prijzen onder druk, terwijl magermelkconcentraat iets terugveert van de prijsdalingen van voorgaande weken en uiteindelijk uitkomt op € 2,70 per kilo.

In de markt voor magermelkpoeders staat de prijsdruk er vol op. Inmiddels worden prijzen genoemd tussen € 3.000 en € 3.100, maar er is nauwelijks handel. Het dalen van de gasprijzen maakt het wat lastiger inschatten welke kant het uitgaat. De kostprijs zakt nu, waardoor poeder nog verder kan zakken in prijs. Maar het zou ook de vraag weer aan kunnen wakkeren, waardoor er enig herstel plaats kan vinden. Voor de export is een sterker wordende euro ten opzichte van de dollar een negatief effect.

Wisselende geluiden op kaasmarkt

Op de kaasmarkt zijn geluiden wisselend. Vanuit handelaren wordt gesproken van sterk dalende prijzen die uitkomen rond € 4,90 per kilo voor jonge Goudse foliekaas. In Q1 zou die prijs nog wel eens verder kunnen zakken naar € 4,60.

Producenten lijken nog steeds een krappe voorraad te hebben, en ervaren nu nog geen druk om te verkopen. Voor de komende maanden is men wel wat voorzichtiger, doordat de verwaarding van kaas beter is dan die van boter. Dan gaat er meer melk naar de kaasbakken.

Prognose: aanhoudende prijsdruk.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer