Zuivelmarkt in goede doen naar nieuwe jaar

19-12-2019 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Hoewel prijzen dalen, lijkt de zuivelmarkt zich goed te houden vergeleken met voorgaande jaren.

Deze week gaan de prijzen voor vloeibare zuivel toch echt onderuit. Bij alle producten in dit segment is nu een duidelijk prijsdaling zichtbaar. Het meest bij mageremelkconcentraat en spotmelk.

Room het meest stabiel in prijs

Het laatste product geeft bijna een stuiver prijs ten opzichte van vorige week, al blijft het lastig een heel precieze prijs te bepalen. De prijs voor mageremelkconcentraat daalt naar ruim onder de € 2,00 per kilo droge stof. Room blijft eigenlijk nog het meest stabiel in prijs, al zijn er ook berichten over extra grote prijsdalingen voor volgende week.

Genoeg verwerkingscapaciteit

Vergeleken met de voorgaande jaren lijkt de zuivelmarkt zich echter behoorlijk goed te houden. Dat komt ook doordat er meer dan genoeg verwerkingscapaciteit beschikbaar is. Er is geen sprake van aanboddruk. Dat zal komende week ook nauwelijks veranderen, tenzij fabrieken massaal last krijgen van storingen.

Aantrekkende prijzen

De verwachting is verder dat de markt in het nieuwe jaar weer rap zal aantrekken, en dat de prijzen voor room, concentraat en ook melkpoeders en kaas, weer snel terug zullen zijn op het oude niveau.

Er is al vrij veel room verkocht voor prijzen vanaf € 4,00 per kilo en concentraten brengen naar verwachting ook rap weer prijzen op van € 2,20 tot € 2,30 per kilo droge stof.

Mageremelkpoeder is met goed € 2.600 per ton relatief zwak geprijsd, maar ook deze prijs zal weer aantrekken. Zelfs boter gaat voor deze periode omhoog in prijs. er worden al prijzen genoemd van € 3,65 per kilo.

Prognose: korte, beperkte kerstdip.

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur
Meer over


Beheer