Doorgaan naar artikel

Zuivelmarkt incasseert harde klappen

Nederland voerde in 2019 meer kaas uit dan het jaar ervoor en voor een hogere prijs. - Foto: Lex Salverda

Nederland voerde in 2019 meer kaas uit dan het jaar ervoor en voor een hogere prijs. - Foto: Lex Salverda

In deze week vóór Pasen noteert de zuivelmarkt prijzen die lang niet meer gezien zijn.

Vooral mageremelkconcentraat ging hard onderuit. Frans product werd verkocht voor zo’n € 500 per ton, Brits product was zelfs tegen transportkosten op te halen, zo valt te horen. Wie er melkpoeder van kon maken, kon daarmee altijd geld verdienen. Probleem was dat er weinig droogcapaciteit vrij was.

Mageremelkpoeder nog net boven interventieniveau

Het tekent ondertussen wel de situatie op de zuivelmarkt. Mageremelkpoeder brengt tussen de € 1.700 en € 1.800 per ton op en blijft daarmee nog wel net boven het interventieniveau, maar de vraag is hoe lang nog. De roomprijs herstelde enigszins van de diepe val die met name eind vorige week nog plaatsvond en ging naar zo’n € 2,70 per kilo droge stof.

Toch moet dit niet als een echt hoopgevend teken worden geïnterpreteerd. De markt voor melkvet is heel slap. Boter wordt verkocht voor € 2.400 tot € 2.500 per ton. Dit zijn prijzen die lang niet zijn gezien.

Productie kaas zoveel mogelijk beperkt

Hetzelfde geldt voor de kaasmarkt. Nederlandse foliekaas wordt formeel nog verhandeld voor prijzen tussen € 2,40 en € 2,50 per kilo, maar Goudse foliekaas van niet-Nederlandse origine gaat voor veel minder geld weg. Mozzarella heeft het heel moeilijk. Om de druk enigszins van de markt te halen, wordt de kaasproductie zo veel mogelijk beperkt. Zou dat niet gebeuren, dan zit de kaasprijs binnen de kortste keren op interventie-pariteit, wat rond of iets boven de € 2,00 per kilo is.

Prognose: aanhoudende prijsdruk.

Beheer
WP Admin