Zuivelmarkt kalmer na onverwachte prijsstijgingen

14-01 | |
Foliekaasproducenten in Nederland vragen prijzen variërend tussen de € 2,95 en € 3. - Foto: Lex Salverda
Foliekaasproducenten in Nederland vragen prijzen variërend tussen de € 2,95 en € 3. – Foto: Lex Salverda

Terwijl de vloeibare zuivel al bijna direct na de kerstdagen sterk in de herstelmodus zat, kregen kaas en mageremelkpoeder met name vorige week vrij onverwacht een flinke impuls omhoog. Deze week is het allemaal weer iets kalmer.

Het lijkt meer een eenmalige correctie dan de inzet van een gestage prijsverbetering. Toch was het een welkome ontwikkeling voor de melkveehouderij en de verwerkers.

Foliekaas

Duitse foliekaas kreeg er goed een stuiver bij en noteert momenteel rond de € 2,80 per kilo. Nederlandse foliekaas met Frau Antje-logo doet het doorgaans zo’n 10 cent beter. Foliekaasproducenten in Nederland hopen ondertussen op nog meer en vragen prijzen variërend tussen de € 2,95 en € 3. Op dit niveau lijkt nog niet veel gecontracteerd. Natuurkaas doet het qua prijs nog weer een cent of 10 tot 15 beter dan foliekaas.

De veelgeplaagde mozzarella-markt mocht ook delen in de betere prijzen. De prijs trok hier aan tot zo’n € 2,60 per kilo. Ook Cheddar doet het met ongeveer € 3,20 per kilo iets beter.

Flinke verhogingen bij mageremelkpoeder

Ondertussen was ook mageremelkpoeder goed gevraagd en waren er flinke verhogingen te noteren. Er valt wel een flinke spreiding waar te nemen in genoteerde prijzen. Die lopen uiteen van € 2.250 tot € 2.350 en meer per ton.

Oorzaak van de stijgingen zijn de nog altijd beperkte voorraden product bij afnemers van de zuivel alsook krappe voorraden bij de producenten zelf. Ondertussen blijkt er een goede vraag te zijn op de wereldmarkt, met name vanuit Zuidoost-Azië. Daar vandaan worden zowel poeders als mozzarella gevraagd.

De vloeibare markt is licht hoger. Nederlandse spotmelk noteert tussen de 35 en 36 cent franco. Echter, in een kleine markt. Ook room en concentraat zijn iets duurder.

Prognose: iets kalmere, positieve markt.

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.