Zuivelmarkt komt in stabiele fase terecht

10-11 | |
Op de kaasmarkt zijn de voorraden nog steeds niet te groot. – Foto: Lex Salverda
Op de kaasmarkt zijn de voorraden nog steeds niet te groot. – Foto: Lex Salverda

De zuivelmarkt heeft flinke stappen naar beneden gemaakt. Het aanbod van melk stijgt na de seizoensmatige productiedip in de nazomer, terwijl de vraag naar zuivelproducten zeer terughoudend is.

Toch leken de prijzen aan het einde van vorige week en begin deze week een iets vaster karakter te krijgen. Dit is vaker zichtbaar bij sterk dalende en ook stijgende prijzen, waarbij de markt in een soort adempauze belandt.

Bij boter is het aanbod nog steeds groot, maar prijzen lijken een stabiel niveau bereikt te hebben dat rond € 5.800 per ton uitkomt. Voor 2023 worden prijzen verwacht die rond € 5.700 uitkomen. Dat is ook afhankelijk van de roomprijs die verder daalt naar € 7,35 tot € 7,40 per kilo. Er is wel vraag naar het product, deels gedreven door de vraag voor de kerstproductie van vet.

Rauwe melk stabiel in prijs

Rauwe melk blijft nog steeds op een stabiel niveau van € 0,56. Aan de eiwitkant zijn de prijzen ook flink gezakt, maar zijn producenten minder happig om tegen nog lagere prijzen dan € 3.000 per ton te verkopen. De droogkosten zijn opgelopen tot wel € 900 per ton. Met prijzen voor mageremelkconcentraat tussen € 2.500 tot € 2.700 per ton is het snel uitrekenen dat poederproducenten flink geld moeten bijleggen. De komende tijd wordt het spannend wie het eerst met de ogen knippert en toegeeft.

Vooralsnog ligt de handel nagenoeg stil. Op de kaasmarkt zijn de voorraden nog steeds niet te groot, maar krijgt de markt ook wel met negatief sentiment te maken. Bij meer vraaguitval stijgen de voorraden en dat drukt de prijs. Volgens een handelaar is de spreiding van prijzen groter dan ooit. Jonge Goudse foliekaas komt uit rond € 4,75 per kilo, terwijl voor mozzarella tot € 4,50 wordt betaald. De handel verwacht voor de komende week nog gelijkblijvende prijzen.

Prognose: overwegend stabiele prijzen.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer