Zuivelmarkt komt tot rust na prijsstijgingen

17-02 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Na een flinke opleving van de zuivelmarkt, lijkt deze in de afgelopen dagen af te koelen en zakken enkele prijzen ook weer.

Het sentiment voert de boventoon, die in januari slecht was. De melkaanvoer was stevig en hoge prijzen voor eindgebruikers zorgden voor een terugvallende vraag. Kopers werden begin februari overvallen door een plots stijgende boterprijs en begaven zich snel op de markt om niet te duur te kopen. Want uiteindelijk kwam € 5.000 per ton ineens veel dichterbij dan de € 4.000 die veel partijen nog hadden voorspeld. Nu is een prijs van ongeveer € 4.700 goed voor handel.

Roomprijs steeg ook

Ook room maakte in de afgelopen weken flinke stappen in de prijs tot wel € 5,20 per kilo, in tegenstelling tot de € 4,65 die in de analyse van vorige week werd genoemd. Deze week blijft de prijs ook op zo’n € 5,20 staan, dat eigenlijk te laag is ten opzichte van de prijs van boter. De melkaanvoer trekt verder aan en zorgt deze week voor uitdagingen bij de verwerkers. De prijzen voor rauwe melk laten een ruime range zien van net 30 cent in Frankrijk tot zo’n 38 cent voor VLOG-melk in Duitsland. Aan de eiwitkant is het rustiger en blijft mageremelkconcentraat op € 1,90 per kilo uitkomen.

Op de poedermarkt trok de handel ook aan. Kopers wilden toch product zien en de prijs schoot richting € 2.800 per ton. Dat is gezien het wereldmarktniveau te hoog, waardoor de prijs op of net onder € 2.600 beweegt. Op de interne markt blijft de vraag naar poeder terughoudend. Net als bij boter, steeg de prijs van kaas ook even plotseling. Echter bij de stijgende prijzen werd het aanbod vanuit producenten minder. Nu ligt de prijs van jonge Goudse rond € 3,20 per kilo en mozzarella rond € 3 per kilo. Ondanks de recente prijsstijging is het product wel weer aantrekkelijker geworden voor kopers buiten Europa. Ondanks een kortstondige prijsstijging in de afgelopen tijd, lijkt de melkaanvoer het zwaarst te wegen en zorgen voor prijsdruk.

Prognose: Prijsstijgingen lijken voorlopig voorbij.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer