Zuivelmarkt krijgt gaandeweg meer reliëf

16-01-2020 | |
Opslag van melkpoeder. - Foto: Twan Wiermans
Opslag van melkpoeder. - Foto: Twan Wiermans

Langzaamaan komt er iets meer differentiatie in de zuivelmarkt.

De grote lijn is: melkvet daalt weer in prijs, de foliekaasprijs beweegt een beetje op de plaats en de melkpoederprijs gaat omhoog.

Vloeibare zuivel

Op de markt voor vloeibare zuivel trekt de prijs voor rauwe boerderijmelk aan, maar wordt voor spotmelk nog steeds minder geld betaald dan de doorsnee fabrieksprijs. De roomprijs zat vorige week nog mooi in de lift. Deze week werd de weg naar beneden weer ingezet. Wat de oorzaak daarvan is? Wellicht is het de terugslag van een eerdere poging om de botermarkt met kunstmatige middelen wat omhoog te praten.

Concentraat en poeder

De prijs van mageremelkconcentraat zette de opmars wel door. Concentraat brengt nu zo’n € 2,20 per kilo droge stof af fabriek op. Bij deze prijs kan er prima melkpoeder van worden gemaakt. Mageremelkpoeder brengt tussen de € 2600 en € 2650 op. Bij Dairy Auctions Online (dao.eu) ging donderdag 16 januari 900 ton Iers product voor laatstgenoemde prijs weg – levering later dit jaar.

Fat-filled product

Dat eiwit veelgevraagd en duur is, valt ook goed te merken aan het prijsverschil tussen mageremelkpoeder en fat-filled melkpoeder. In de voorbije jaren was fat-filled product vaak duurder dan mager poeder, maar momenteel zijn de bordjes verhangen. Fat-filled poeder brengt tussen de € 2.400 en € 2.450 per ton op (er zit minder eiwit in en soms wel extra goedkope kokosolie). In mei van dit jaar krijgt Nederland er overigens nog een producent bij van fat-filled poeder. Naast Vreugdenhil en FrieslandCampina stapt namelijk ook Fuite Kampen in deze markt.

Prognose: melkpoeder duurder, kaas vrij stabiel, boter en room goedkoper

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur
Meer over


Beheer