Zuivelmarkt maakt pas op de plaats

17-11 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Deze week laat de zuivelmarkt ongeveer hetzelfde beeld zien als vorige week. Met op de achtergrond aanvoercijfers van melk die het niveau van vorig jaar overtreffen is iedereen het er wel over eens we op het moment slechts met een tijdelijke adempauze te maken hebben.

De prijs van rauwe melk blijft schommelen rond 55 cent per kilo. De vraag naar verse room voor de productie rondom de kerstdagen zorgt ervoor dat de prijs deze week terugveert naar € 7,60 per kilo. Maar die vraag droogt in de komende twee weken weer op, waardoor het weer een dalende prijs vertoont.

Boterprijs onder druk

De prijs van boter staat nog steeds onder druk door uitblijven van kopers. Er is nauwelijks handel voor levering november en december. Voor het eerste kwartaal liggen de prijs rond € 5.600 per ton. De verhouding van de boterprijs en die van room is in disbalans en zal ervoor zorgen dat de roomprijs nog een flinke stap terug gaat zetten.

Op de poedermarkt waren alle ogen gericht op de GDT-internetveiling van Fonterra. Die liet een goede stijging in de prijzen van de poeders zien, maar hebben voor de zuivelmarkt in de EU een negatieve uitwerking. Omgerekend van dollars naar euro’s is de prijs van mageremelkpoeder gezakt, waardoor het prijsverschil met Nieuw-Zeeland groter is geworden. Samen met een kleinere interne vraag en een hoge melkproductie zorgt dat voor verdere prijsdruk. Nu schommelt de prijs rond € 2.900 per ton. Mageremelkconcentraat is gezakt in prijs naar € 2,60 per kilo, na een kleine opleving een week eerder.

Kaashandel

In de kaashandel is het vooral het sentiment dat de prijs nu onder druk zet. De voorraden zijn nog niet groot, maar nemen toe door de grotere melkproductie en de valorisatie van kaas. Jonge Goudse kan worden verhandeld voor € 4,70 per kilo, terwijl Mozzarella nog iets verder is gezakt tot rond € 4,35 per kilo. De verwachting is dat het aanbod van kaas snel groeit en prijzen onder druk zet.

Prognose: komende week stabiel, later prijsdruk.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer