Zuivelmarkt met twee gezichten, onderliggend positief

15-04 | |
Een medewerker in een ijsfabriek. - Foto: ANP
Een medewerker in een ijsfabriek. - Foto: ANP

De zuivelmarkt vertoont zeker de laatste weken eigenlijk twee gezichten.

Wie zekerheid zoekt over de vraag waar het heen gaat op korte termijn, en dan vooral met het oog op de prijsvorming voor verse producten, moet bijna aan de rustgevende pilletjes. Want het ene moment lijkt opening van de terrassen en andere horeca dichtbij te zijn, dan weer wordt verder uitstel aangekondigd en zakken de prijzen voor onder meer room, mozzarella en andere verse zuivel weer terug. Om even later weer opnieuw te gaan stijgen. Momenteel is er weer wat druk op de roommarkt, en ook op de markt voor boter (al lijkt dat niet direct vers-gerelateerd).

Onderliggend niet slecht

Onderliggend ziet de zuivelmarkt er al geheel bepaald niet slecht uit. De prijzen voor melkpoeders, kaas en bijvoorbeeld ook wei en duurdere ingrediënten zijn aardig goed en hebben niet de neiging om te gaan dalen. Eerder integendeel. Er is een goede exportvraag en ook de termijnmarktprijzen voor bijvoorbeeld magere melkpoeder na de zomer bewegen zich tussen de € 2.600 en € 2.700 per ton. De spotprijs voor mager poeder beweegt zich rond de € 2500 per ton, al naar gelang herkomst en precieze kwaliteit.

Kaasprijzen

De foliekaasprijs is al lange tijd vrij stabiel rond de € 3,00 per kilo, terwijl de prijs voor natuurkaas daar gemiddeld toch wel 20 cent per kilo boven zit. Mozzarella ligt – een reeks schommelingen daargelaten – inmiddels ook al weer een tijdje op ongeveer het oude prijsniveau van zo’n € 3,10 per kilo.

Met deze bulkprijzen trekken de uitbetaalprijzen van de verwerkers aan de boeren merkbaar aan. Die ruimte is er ook. Zuivelbedrijven zitten zakelijk gezien over het algemeen beter in hun vel dan vorig jaar. Echte voorraden onverkocht product zijn er niet, grote druk om te verkopen is er daarmee ook niet. Bedrijven kunnen het zich veroorloven om even te wachten tot er een beter bod komt en met ooit komende versoepelingen lijkt het alleen maar beter te kunnen gaan in de zuivelmarkt.

prognose: rustig positieve markt, melkvet iets goedkoper

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.