Zuivelmarkt neemt voorschot op midzomerrust

03-06 | |
Productie van kaas in de fabriek van FrieslandCampina in Marum. - Foto: Jan Willem van Vliet
Productie van kaas in de fabriek van FrieslandCampina in Marum. - Foto: Jan Willem van Vliet

De prijzen voor vloeibare zuivel staan deze week weer iets onder druk, op de kaasmarkt valt het ook niet helemaal mee en de handel in poeders en ook boter is helemaal rustig.

Zo rustig dat sommige handelaren zich al zorgen beginnen te maken over hoe het in de midzomerperiode moet gaan, als het echt kalm wordt. De prijzen bevinden zich gemiddeld op een voor de producenten heel acceptabel niveau, waarbij Goudse foliekaas (uit Nederland) nog steeds wordt verkocht voor prijzen rond de € 3 per kilo, mageremelkpoeder zo’n € 2.600 per ton opbrengt en boter weggaat voor € 4.100 tot € 4.150 per ton.

Export loopt traag

Probleem is wel dat er niet zo heel veel weggaat. De export loopt traag en inkopers van veel voedingsbedrijven kopen mondjesmaat in. Soms gebeurt dat omdat het begrote inkoopbudget sneller opraakt dan voorzien, soms ook is het omdat er nog de hoop is dat de prijzen later in het jaar nog zullen zakken.

De verwachting daaromtrent wordt wel gevoed – terecht of onterecht – en bedrijven handelen daar soms ook al naar. Zo worden al contracten voor Duitse foliekaas afgesloten, voor levering in september/oktober, voor € 2,80 of zelfs € 2,70 per kilo, uit vrees dat anders voor nog slechtere prijzen moet worden verkocht. De vrees wordt gevoed door een scenario waarbij er na de zomer nog een onverwacht grote melkaanvoer zal zijn, terwijl de vraag mondiaal gezien wat tegenvalt. Waarom dit scenario zo populair is, is niet helemaal helder. Over impuls-effecten vanwege versoepelingen van corona-maatregelen valt weinig meer te horen.

Prognose: stabiele markt, enige prijsdruk op vloeibare producten.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

van der HorstBeheer

3/3 artikelen over | Registreer voor meer artikelen