Zuivelmarkt op oude niveau maar mist nog richting

09-01-2020 | |
Foto: ANP - Foto: "Koen Suyk"
Foto: ANP

De zuivelmarkt pakt langzaamaan weer de draad op na de feestdagen, maar veel richting is er nog niet.

De meeste prijzen zijn wel weer zo’n beetje terug op het spoor waar ze voor de verstoring door de kerst- en jaarwisselingsperiode zaten.

Valse signalen

Er moet echter nog meer helderheid komen over de vraag wat het eiwit en vet gaan doen. Wordt het eiwit weer duurder? Handelaren klagen erover dat sommige spelers het jaar in dit opzicht zijn begonnen met valse signalen. Zo heeft de Duitse zuivelnotering volgens hen ten onrechte een aantrekkende markt gemeld en is de boternotering veel te hoog neergezet. Het idee is dat noteringen in het algemeen minder betrouwbaar worden en meer speelbal worden van oneigenlijke belangen.

Prijzen vrij stabiel

Wat de grote producten, zoals mageremelkpoeder, boter en ook kaas de komende maanden gaan doen, blijft dus nog even ongewis. Nu zijn de prijzen in de basis vrij stabiel, al lijkt de kaasmarkt lichtjes aan te trekken. Dit wordt evenwel ook verklaard uit het feit dat veel inkopers kort ingedekt zitten en vaak even voor direct gebruik moeten bijkopen.

Zodoende beweegt de foliekaasprijs zich weer rond de € 3,10 per kilo, met mogelijk iets hogere prijzen in de komende weken. De voorbije weken was de markt iets zwakker. De mozzarella-prijs is ongeveer gelijk aan de Goudse folie-prijs. Emmentaler, een ook in Nederland geproduceerd product, is naar verluidt extra goed gevraagd.

Vloeibare producten in de lift

De vloeibare producten zitten bijna alle in de lift. Room brengt € 4,05 tot € 4,10 per kilo op, mageremelkconcentraat zo’n € 2,10 per kilo droge stof en rauwe melk tussen de 29 en 30 cent af bedrijf.

Prognose: rustige, licht positieve markt.

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur
Meer over


Beheer