Zuivelmarkt sorteert voor op nieuwe beperkingen

Strengere horecabeperkingen door corona kunnen leiden tot een marktbrede prijsdaling in de zuivelmarkt.

In afwachting van nog strengere Europese beperkingen voor de horeca ging deze week de roomprijs alvast naar beneden en nam de handel af. Misschien dat een marktbrede prijsdaling in de zuivel er nu wel aankomt. De prijzen voor mageremelkpoeder tendeerden deze week ook iets lager.

Melkaanvoer op laagste punt

De zuivelmarkt wordt voor een groot deel geregeerd door verwachtingen. Ze komen lang niet altijd uit. Feit is wel dat de melkaanvoer in Europa momenteel ongeveer op het laagste punt zit en het perspectief alleen maar meer melk is in de komende maanden. Dat productvolume moet ergens heen, in de EU of daarbuiten. De afzet kan problematisch worden, ook omdat er op de exportmarkten veel concurrentie is.

DMK ziet supermarktafzet flink stijgen

Toch blijven mensen eten, ook al is de horeca dicht. Zuivelconcern DMK bijvoorbeeld zag de supermarktafzet in de voorbije maanden met 30% stijgen. Zoiets hebben meer zuivelbedrijven ervaren. Ook de afzet aan voedingsbedrijven loopt goed door. Consumenten blijven koekjes, pizza’s en zuivel kopen. Het zorgt voor een stevige basis onder de afzet.

Inkopers van producten kopen echter amper meer voor lang vooruit in. Dat maakt iedereen onzekerder over de langere termijn, maar voorkomt ook enorme prijsbewegingen. Daardoor is de markt uiteindelijk vaak stabieler dan verwacht, wat de ervaring van de voorbije maanden ook aantoont.

Bekijk het verloop van de prijzen voor zuivelproducten via Foodagribusiness.nl/markt

Zware tegenvallers door corona

Het is voor de melkveehouderij enerzijds een meevaller, maar maakt het ook lastiger om tot hogere melkprijzen te komen. En er zijn natuurlijk ook zuivel- en verwante voedingsbedrijven die zware tegenvallers hebben door de corona. De afzet van zuivel richting de chocolade-industrie loopt moeilijk, omdat mensen minder onderweg zijn en dus minder snacken, De mozzarellaproducenten lijden onder zowel een toenemende overcapaciteit als onder lage foodserviceafzet.

Prognose: stabiele markt met lichte prijsdruk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.