Zuivelmarkt start nieuwe maand positiever

02-02 | |
De kaasmarkt komt wat tot rust. Foto: Canva
De kaasmarkt komt wat tot rust. Foto: Canva

Deze week houden de zuivelprijzen stand en krabbelen zelfs iets op.

Het sentiment op de zuivelmarkt is niet meer zo negatief als een aantal weken geleden, maar handelaren waarschuwen tegelijkertijd voor te veel optimisme. Want de melkaanvoer blijft stevig en ook is de vet- en eiwitproductie hoog, waardoor zuivelverwerkers alle zeilen bij moet zetten om de melk te verwerken. Toch laat de prijs van rauwe melk een kleine opleving zien en kan tussen de 35 tot 38 cent worden verhandeld. Het licht terugveren van prijzen van vloeibaar zuivel lijkt te komen door de grotere stroom melk dat richting boter, maar vooral kaas en poeder gaat. Het gevolg is wel dat room deze week voor rond € 4,65 per kilo te verhandelen is.

Boter stijgt in prijs

In de boterhandel lijkt het nog wat positiever. In de afgelopen tijd kwam de € 4.000 per ton voor boter telkens dichterbij, maar deze week beweegt de boterprijs de andere kant op en willen verkopers pas product leveren bij een prijs van rond € 4.450 per ton. En kopers die gokten op de € 4.000, lijken nu toch aan het kortste eind te trekken. Aan de eiwitkant komt de markt ook wat tot rust. De prijs van mageremelkconcentraat blijft staan rond € 1,90 per kilo. Op de poedermarkt blijft het rustig. Er is nauwelijks vraag naar poeder en de productie blijft volop doorgaan. Op de wereldmarkt kan Europa op het moment geen rol spelen, door een zwakkere dollar. Prijzen schommelen rond € 2.400 tot € 2,450 per ton, maar hiervoor zijn nauwelijks kopers te vinden.

Kaasmarkt

De kaasmarkt komt wat tot rust. Kopers zijn kort gedekt en wachten wat komen gaat, terwijl er nog veel melk richting kaasbakken gaat. Voor jonge Goudse blijft de prijs schommelen rond € 2,80 per kilo. Mozzarella beweegt rond € 2,50. Voor de komende week gaat men ervan uit dat de zuivelmarkt huidige prijzen nog kan vasthouden. Een stijgende melkproductie in de komende maanden lijkt prijzen verder onder druk te zetten.

Prognose: rustige markt met gelijkblijvende prijzen.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer