Zuivelmarkt trekt weer bij van onverwacht drukke feestdagen

02-01-2020 | |
De interventie voor mageremelkpoeder staat al open, tot 109.000 ton. Dat zal niet genoeg zijn, is de inschatting. Grote vraag is: wat dan? - Foto: Twan Wiermans
De interventie voor mageremelkpoeder staat al open, tot 109.000 ton. Dat zal niet genoeg zijn, is de inschatting. Grote vraag is: wat dan? - Foto: Twan Wiermans

In de afgelopen periode van feestdagen was de zuivelmarkt toch lastiger dan velen hadden verwacht.

Door diverse storingen en misschien ook stilstand van productielijnen was er veel meer melk dan eerst gedacht die nieuw onderdak nodig had. Het was dus bellen, zoeken en bietsen om nog ergens wat extra spotmelk te kunnen wegzetten. Dat is hier en daar heus ten koste gegaan van de prijs. Maar echt onder de 25 cent per kilo is niet veel verkocht. Nu trekt de spotmelkprijs al weer goed aan. Er worden prijzen genoemd van 28 tot 29 cent af fabriek. Magere melk brengt ongeveer de helft van dat bedrag op.

Ook de spotprijs voor room zit weer in de lift. Momenteel wordt € 3,90 tot € 3,95 per kilo betaald af fabriek. Mageremelkconcentraat doet het aan de andere kant nog relatief slecht. Voor dit product wordt rond € 1,90 per kilo betaald. Voor de verkopende partij is dat fiks minder dan in de voorgaande maanden, maar voor degenen die er bijvoorbeeld mageremelkpoeder van willen maken, is het een buitenkansje. De droogkosten bedragen zo’n € 300 per ton. Als de verse melkpoeder vervolgens kan worden verkocht voor € 2.500 per ton, of meer, dan blijft een mooie winst over. Mogelijk dat de lage prijs voor mageremelkconcentraat is te verklaren door een gebrek aan droogcapaciteit.

Hoe de poeder- en de kaasmarkt zich houden, is vooralsnog moeilijker te zeggen. De indruk is dat de prijzen hier weinig zijn veranderd. De mark voor vloeibare wei lijkt iets moeilijk te zijn, met minder langlopende contracten en lagere prijzen.

Prognose: aantrekkende prijzen.

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur
Meer over


Beheer