Zuivelmarkt: vet gevraagd voor kerstproductie

24-11 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De vraag naar vet in de zuivelmarkt voor de kerstproductie zorgt voor een goede afzet van rauwe melk en room.

Hierdoor blijft de prijs van rauwe melk schommelen rond 56 cent per kilo en kan het in Duitsland, Frankrijk en Italië zelfs nog wat verder oplopen. Maar de verschillende landen krijgen flink meer melk aangevoerd, wat uiteindelijk doordrukt in uitbetalingsprijzen.

Roomprijs stijgt nog

De roomprijs tikt deze week door de stevige vraag zelfs nog even de € 7,75 per kilo aan. Deze vraag verdwijnt naarmate december vordert en de verwachting is dat de prijs een flinke stap naar beneden gaat maken. De handel in boter lijkt zich te concentreren rond de € 5.600 per ton voor levering in december. Ook in januari verwacht men dat de boterprijzen op dat prijspeil te verhandelen is.

De poedermarkt ligt stil. De export van poeder verloopt moeizaam door het wegvallen van China door corona. Andere importerende landen kampen met slechte economie. De prijs schommelt rond € 2.750 per ton en staat onder druk. Mageremelkconcentraat zit ook in een dalende tendens en komt door een groter aanbod en afnemende vraag uit op ongeveer € 2,50 per kilo.

Kaasmarkt onder druk

De kaasmarkt is in korte tijd flink onder druk komen te staan. Prijzen die nu worden genoemd voor jonge Goudse foliekaas zakken naar € 4,40 per kilo en in de markt zijn al handelaren die verwachten dat zelfs € 4 tot € 4,10 snel in zicht komt. Ook Cheddar zakt in prijs en heeft inmiddels de grens van € 5 per kilo bereikt. De vooruitzichten zijn niet positief en de verwachting is dat zuivelconcerns in ieder geval in het nieuwe jaar flink lagere melkprijzen afgeven. Dat zal uiteindelijk ook de melkproductie weer afremmen, want de productiekosten blijven naar verwachting hoog. Voor de komende week blijft de vetkant stabiel, maar staat eiwit onder druk.

Prognose: vet stabiel, prijsdruk eiwitrijke producten.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer