Zuivelmarkt vindt zijn weg naar boven

25-08 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Er komt wat meer reuring op de markt. De vakantieperiode is voor velen voorbij en kopers melden zich wat nadrukkelijker op de zuivelmarkt.

De hitte in Noordwest-Europa begint door te knijpen. In Duitsland en Frankrijk zakken de melkaanvoercijfers onder het niveau van vorig jaar. Rauwe melk is in Frankrijk een steeds schaarser wordend product en in Duitsland stijgt de prijs naar 60 cent per liter.

Onzekerheid over inflatie

Er komt wat meer reuring op de markt. De vakantieperiode is voor velen voorbij en kopers melden zich wat nadrukkelijker op de markt. Maar de verhandelde partijen zijn relatief klein. De onzekerheid over de inflatie en het beschikbare geld van consumenten maakt ze voorzichtig. De vraag naar room is niet groot, maar het aanbod is absoluut niet groter. De prijs voor room beweegt zich tussen 8,50 en 8,60 per kilo.

Concentraat stijgt in prijs

Concentraat stijgt wat mee in prijs en komt op € 3,35 per kilo uit. De botermarkt lijkt langzaam weer wat te verstevigen, al is de interesse meer voor product later dit jaar, of zelfs in het eerste kwartaal van volgend jaar. Verkopers blijven nog wat dichterbij en willen nog niet nadenken over lange termijn vanwege de onzekerheid of dan voldoende melk beschikbaar is.

De prijs voor boter blijft net onder € 7.000 per ton. Op lange termijn is product te koop voor net boven de € 7.000. Poederprijzen zijn ook wat verstevigd. Een goedkopere euro ten opzichte van de dollar kan voor een hogere poederprijs zorgen. Ook de uitgeschreven Onil-tender door Algerije kan het vertrouwen wat oppoetsen.

Echter kan de hoge energieprijs ervoor zorgen dat in plaats van boter en mageremelkpoeder meer melk richting kaasproductie gaat. Nu stijgt de prijs van mageremelkpoeder richting € 3.600 per ton.

De kaasmarkt verstevigt verder. Er lijkt nog veel voorraad te zitten, maar dat wordt snel uitgeleverd. Nieuw productie blijft wat achter. De prijs voor jonge Goudse stijgt naar € 5,15 per kilo.

Prognose: stevige zuivelmarkt met hogere prijzen.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer