Zuivelmarkt worstelt zich door januari

20-01 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

In de afgelopen, betrekkelijk rustige weken stonden vloeibare zuivelproducten wat meer onder druk.

Januari is ook dit jaar een maand waarin de consumptie even pas op de plaats maakt na de wat luxere maand december.

Hierdoor bleef de vraag naar room wat achter en zakte de prijs daarvan naar € 6,45 per kilo. Deze week lijkt dat weer de andere kant op te gaan (€ 6,50) en worden hogere roomprijzen verwacht.

Botermarkt iets onder druk

De botermarkt zat ook wat in een kwakkelende fase en zakte in. Kopers zijn voorzichtig en bang om te veel te betalen voor later in het jaar. Vooralsnog lijkt een prijs van € 5.700 per ton voor zowel kopers als verkopers acceptabel.

Ook de prijs van mageremelkconcentraat stond onder druk door de rustige vraag, maar lijkt net als room weer de weg naar boven te vinden. Deze week worden prijzen betaald tussen de € 3,20 en € 3,30 per kilo.

Rauwe melk

Rauwe melk blijft krap, al neemt de productie in verschillende landen wat toe. Franse melk is iets goedkoper met 45 cent. In Duitsland en Nederland zit de prijs dichter tegen de 50 cent per kilo aan.

De markt voor poeders is zeer vast en de prijzen blijven hoog. De prijs voor mageremelkpoeder beweegt zich tussen € 3.500 en € 3.600 per ton. Op wereldmarktniveau begint dit prijsniveau wel te knijpen en raakt Europa uit beeld als marktpartij. De ONIL-tender in Algerije is vorige week deels ingevuld door Polen, dat efficiënt kan produceren. Ook Turkije en Zuid-Amerika pasten wat prijs betreft in het plaatje.

Op de GDT-veiling van afgelopen dinsdag stegen de prijzen van poeders flink, maar of het veel effect heeft in Europa is de vraag. Nieuw-Zeelands poeder is nog steeds goedkoper dan Europees product. Op de kaasmarkt is het rustig en blijven de prijzen vast.

Prognose: vloeibaar trekt wat aan, de rest stabiel.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer