Doorgaan naar artikel

ZuivelNL beraadt zich op toekomst

Geüpdatet op:
Zuivel
Nieuws
Boijl-20140704 Jorrit Jorritsma.

Boijl-20140704 Jorrit Jorritsma.

De drie dragende partijen van ZuivelNL beraden zich deze week op de vraag hoe verder te gaan met de brancheorganisatie. De organisatie heeft zich in de voorbije maanden ‘niet stabiel’ getoond, aldus vertrekkend directeur Janine Luten en heeft een nieuwe impuls nodig.

Voorzitter Jorrit Jorritsma, voor een jaar herbenoemd, gaf dinsdagavond in een toelichting aan dat LTO Nederland, de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) zeker verder willen. Als kerntaken ziet hij ketenkwaliteit en diergezondheid. Ook het beheer van data uit de melkveehouderij behoort tot de kerntaken, zo vulde Luten aan. Daarnaast blijven er ambities om diverse management-instrumenten, zoals de Kringloopwijzer en Koemonitor verder te versterken, zei bestuurslid Wil Meulenbroek.

Voornemen is om transparanter te worden

Hoe dit allemaal moet, met welk jaarbudget en of er nog meer partijen uit de primaire sector bij moeten worden betrokken, dat zijn allemaal vragen die nog uitgediscussieerd moeten worden. Volgens Jorritsma staat nog heel veel open. Volgens Meulenbroeks begint de discussie echter vanuit de huidige drie dragende partijen.

Het voornemen is ook dat ZuivelNL voortaan ‘transparanter’ wordt en beter gaat uitleggen waar ze allemaal mee bezig is. Echter, ook hier is het nog wel de vraag hoe dit precies moet gebeuren. Meulenbroeks tekende aan dat ZuivelNL wel een vereniging is, die anders dan het vroegere productschap, niet verplicht is om alles in transparantie te doen.

Dit jaar zijn de reserves op en is er ruim € 9 miljoen te besteden

Vorig jaar gaf ZuivelNL in totaal ruim € 21 miljoen uit, waarvan ruim € 19 miljoen aan concrete projecten. Dit jaar zijn de reserves op en is er ruim € 9 miljoen te besteden. Daarmee zijn de mogelijkheden van ZuivelNL ook direct veel beperkter, al is er ook een geldstroom van zo’n  € 5,3 miljoen euro per jaar structureel verlegd van ZuivelNL naar de melkveehouders. Tot nu toe betaalde ZuivelNL namelijk vanuit de reserves de verplichte bijdrage van de melkveehouderij aan het Diergezondheidsfonds. Voortaan int RVO dit geld direct bij de boer, via een heffing van 34,5 cent per aanwezig kalf tot een jaar en € 2,44 per dier van 1 jaar of ouder.

Lees ook: ZuivelNL 2.0 mislukt, op naar versie 3.0

Snel delen

Image
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin