ZuivelNL en dierenartsen eens over melkveetoezicht

22-02 | |
Foto: Jan Willem van Vliet
Foto: Jan Willem van Vliet

ZuivelNL en Stichting Geborgde Dierenarts (SGD) zijn het eens geworden over de invulling van het voor veehouders verplichte bedrijfsgezondheidsplan (BGP).

Zowel KoeKompas van de zuivel als de door SGD ontwikkelde BGP-tool kunnen invulling geven aan de wettelijke verplichting tot het opstellen van een BGP, zo hebben ze afgesproken.

De officiƫle controle door een SGD-geborgde dierenarts kan volgens het bericht ook invulling geven aan KoeAlert. Om dubbel werk te voorkomen, wordt de veehouder geadviseerd het controleresultaat te delen met de zuivelverwerker. Dit met inachtneming van de regels voor gegevensbescherming, zo voegen beide partijen eraan toe.

Lang slepende discussie

Het akkoord lijkt de afsluiting van een lang slepende discussie over onafhankelijke borging van de controle in melkveehouderij en zuivel.

Echter, na de bekendmaking van het nieuws komt ook kritiek los. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) zegt als lid van ZuivelNL geheel buiten het overleg over het akkoord te zijn gehouden, wat volgens de bond statutair gezien niet mag. Ook onder dierenartsen heerst kritiek. Weliswaar uitten diverse dierenartsen vorige week hun onvrede over het werken met twee systemen: KoeMonitor en de BGP-tool. Het nu bekendgemaakte akkoord en de gevolgen ervan overvallen velen toch ook. SGD-voorzitter Johanna Fink kon nog geen toelichting geven hoe de SGD tot het besluit is gekomen.

Directeur Roald van Noort van ZuivelNL wilde geen toelichting geven op de wijze waarop de partijen binnen ZuivelNL bij de totstandkoming van het akkoord zijn betrokken. Wel heeft het akkoord volgens hem de instemming van Stichting Controle Orgaan voor Kwaliteits Zaken (COKZ) en het ministerie van Volksgezondheid. Ook heeft hij over de inhoud contact gehad met de zuivelindustrie.

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.