Zuivelprijzen stijgen door aantrekkende markt

02-06 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De prijzen van vloeibare zuivel hebben weer een stapje omhoog gezet. De markt herstelt zich verder na een voorzichtig optimisme vorige week.

De vraag naar room is goed, al is aan die vraag ook snel voldaan. Desondanks trekt de prijs van room aan naar € 8,55 per kilo. Ook boter is weer meer gevraagd en laat een stijgend prijsbeeld zien tot rond € 7.200 per ton.

Toch is er onzekerheid en angst voor dalende prijzen. Zeker bij partijen die met voorraden zitten. Melkaanvoercijfers zijn lager dan vorig jaar en ook de gehalten lijken tegen te vallen. Op het moment is rauwe melk de 55 cent per kilo alweer gepasseerd.

Concentraat stijgt harder in prijs

Mageremelkconcentraat staat door het aanstaande zomerseizoen in de belangstelling van onder andere Griekenland en trekt zelfs harder in prijs aan dan room. In vergelijking met mageremelkpoeder dat alweer boven de € 4.000 per ton kost, zit de prijs zelfs nog wat aan de lage kant.

Poeder stijgt bijna elke dag in prijs. Gas om te drogen, maar ook verpakkings- en transportkosten stuwen de prijs. Kopers volgen nog niet helemaal, waardoor er nog iets tegengas wordt gegeven.

Kaas

Ook de handel in kaas keert weer terug in een situatie met een goede vraag en een betrekkelijk krap aanbod, al lijkt er door de piek wat meer product beschikbaar te zijn. Nu de piek in de melkaanvoer op zijn retour is, wordt de productie van kaas ook weer afgeschaald.

De prijs voor Goudse foliekaas begeeft zich rond de € 5,10 tot € 5,15 en lijkt verder aan te kunnen trekken. Zeker omdat de vraag voor juni aantrekt. Mozzarella is te koop voor rond € 5 per kilo en lijkt voorlopig goed voorhanden.

Prognose: stevige prijzen zuivel houden aan.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer