Zuivelprijzen zakken verder in slechte markt

12-01 | |
De kaasmarkt bleef lang redelijk buiten schot, maar maakt nu een zeer moeizame tijd door. - Foto: Koos Groenewold
De kaasmarkt bleef lang redelijk buiten schot, maar maakt nu een zeer moeizame tijd door. - Foto: Koos Groenewold

Op de zuivelmarkt is het sentiment erg slecht. In de eerste week van het nieuwe jaar leken productprijzen een bodem te bereiken. In de prijzen voor vloeibare producten was zelfs weer iets van een voorzichtige prijsstijging zichtbaar.

Deze week klapt vloeibaar echt in. De prijs van rauwe melk is met een ruime range gezakt tot ongeveer 32 cent.


Prijs room lager

Ook room maakt een prijsval door. Waar in het begin van de week nog rond € 5,20 tot € 5,30 per kilo werd verhandeld, komen we aan het einde week met moeite nog op € 5 per kilo, met negatieve uitschieters naar zelfs € 4,70 per kilo.

De botermarkt zet ook verdere stappen terug. Voor directe levering worden prijzen rond € 4.600 per ton betaald en verder het jaar in staat de prijs nu richting € 4.500. Bovendien zijn er nog veel oude voorraden boter die ook op de markt worden aangeboden.

De prijs van mageremelkconcentraat zakt naar net onder de € 2 door een gebrek aan vraag en lijkt nog verder in prijs te zakken. In de poedermarkt gebeurt nog heel weinig wat transacties betreft. De prijs schommelt rond € 2.500 per ton. Verkopers hebben op dit moment hun handen vol aan klachten en afbestellingen; kopers gebruiken veel manieren om onder leveringen uit te komen.

Zeer moeizame kaasmarkt

De kaasmarkt bleef lang redelijk buiten schot, maar maakt nu een zeer moeizame tijd door. De prijs voor jonge Goudse schommelt tussen € 3,30 en € 3,40 per kilo en de prijs van mozzarella zit daar nog onder. Er is geen vraag en in de afgelopen tijd is veel melk de kaasbakken in gegaan. Dat drukt op het moment flink door.

Producenten zullen nu ook weer kijken naar alternatieven, om verliezen te beperken. Dat effect is door de minimale rijpingsperiode over een week of vier pas merkbaar. Ook cheddar zakt nu in prijs naar € 4,25 tot € 4,50 per kilo. Alleen natuurkazen en Emmentaler blijven redelijk buiten schot met stabiele prijzen tot gevolg.

Prognose: lagere prijzen.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer