Zuivelproducten laten dalende lijn zien

09-03 | |
De verkoop van kaas loopt nog goed, maar de verwachting is dat dit na Pasen een tik krijgt. Foto: Canva
De verkoop van kaas loopt nog goed, maar de verwachting is dat dit na Pasen een tik krijgt. Foto: Canva

De zuivelmarkt maakt een moeizame week door.

De prijzen van alle producten laten een dalende lijn zien. De prijs van room maakte aan het begin van de week een beweging naar beneden, waardoor kopers een meer afwachtende houding aannemen. Als dan daadwerkelijk gekocht wordt, maakt de prijs vaak een prijscorrectie naar boven, doordat er een tijdelijk tekort ontstaat. Met room gebeurt dat ook, de prijs daalde naar € 5 per kilo, maar veert nu licht terug naar € 5,10. De prijs kan in de komende weken door een groter vraag in aanloop naar Pasen nog aantrekken.

Melk onder grens 30 cent

De prijs van rauwe melk zakt door de grens van 30 cent. Op het moment wordt een prijs van rond 29 cent gehaald. Veel lager lijken zuivelverwerkers niet te willen zakken en proberen dan toch zelf extra melk te verwerken. Het verschil met gecontracteerde melk is nog steeds 20 cent. Boter leek vast in prijs rond € 4.700 per ton, maar maakt nu toch de beweging naar beneden, al is het licht naar rond € 4.600. Op de poedermarkt dalen prijzen, maar ook hier gaat het langzaam. Mageremelkconcentraat wordt verhandeld tussen € 1,40 en € 1,50 per kilo. Kopers van melkpoeders zien dat ook en bieden snel minder dan de € 2.400 per ton die deze week wordt gevraagd voor het poeder. De GDT deze week liet weinig beweging zien bij melkpoeders. Alleen de prijs van Cheddar daalde fors, maar lijkt voor de Europese kaasprijs geen effect te hebben.

Verkoop van kaas loopt goed

De prijzen van weiconcentraat en -poeder dalen, dat wijst op een grote kaasproductie. De verkoop van kaas loopt nog goed, maar de verwachting is dat dit na Pasen een tik krijgt en de prijs van Goudse onder druk komt te staan. Nu ligt de prijs op zo’n € 3,10 per kilo. Over het algemeen is het sentiment negatief voor de komende weken. De melkaanvoer moet zijn piek nog bereiken, terwijl aan de vraagkant voorlopig geen grote verbeteringen worden verwacht. Het gevolg is dat de prijzen onder druk blijven.

Prognose: prijzen onder druk.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer