Zuivelproducten zakken nu echt verder in prijs

02-03 | |
Rauwe melk is in Duitsland en Nederland beschikbaar voor 30 cent per kilo, maar in Frankrijk zakte die prijs zelfs tot rond 25 cent. Foto: Twan Wiermans
Rauwe melk is in Duitsland en Nederland beschikbaar voor 30 cent per kilo, maar in Frankrijk zakte die prijs zelfs tot rond 25 cent. Foto: Twan Wiermans

De situatie op de zuivelmarkt is gekanteld en alle zuivelproducten komen weer onder druk te staan.

Nu ook aan de vetkant verloopt het moeizamer dan in de voorgaande weken. Het lijkt erop dat kopers voldoende product hebben gekocht. Boterprijzen stonden aan het einde van vorige week nog rond € 5.200 per ton te koop, in de loop van deze week zakte dit fors naar rond € 4.700. Maar ook vloeibare producten moesten een stap terug doen. Rauwe melk is in Duitsland en Nederland beschikbaar voor 30 cent per kilo, maar in Frankrijk zakte die prijs zelfs tot rond 25 cent. Room werd vorige week zelfs nog voor € 5,50 per kilo verhandeld, maar zakt deze week terug naar tussen de € 5,25 en € 5,30. Voor mageremelkconcentraat is de vraag zeer matig en is de prijsrange ook zeer groot tussen € 1,60 in Frankrijk tot € 1,80 in Duitsland.

Grote aanbestedingen poeders

Op de poedermarkt is in de laatste week van februari een grote Onil-tender die in het tweede kwartaal moet worden opgevuld met 80.000 ton volle- en mageremelkpoeder. Het eerste product zal worden opgevuld door Nieuw-Zeeland, maar het deel mageremelkpoeder wordt grotendeels door Europese leveranciers geleverd. Ook Sudan zoekt via een uitgeschreven tender 12.500 ton aan poeders. Dat zijn grote hoeveelheden, die in ieder geval voor wat verlichting op de poedermarkt kunnen zorgen. Want in elke onderdeel van de zuivelmarkt is te merken dat de aanvoer van melk nu en in de komende maanden grote zorgen baart. Voor mageremelkpoeder staan prijzen wat onder druk en zakken prijzen naar rond € 2.600 per ton, met de verwachting dat die prijs nog verder zakt.

Kaashandel

In de kaashandel wordt duidelijk dat producenten voldoende voorraden hebben en dat prijzen nu ook een stap terug gaan zetten. Dat geldt met name voor jonge Goudse dat zakt tot onder de € 3,20 per kilo en mozzarella rond € 3 per kilo. Emmental en Cheddar blijven vooralsnog op een stabiel prijsniveau.

Prognose: alle prijzen zakken verder.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer