Zwakke aardappelmarkt, termijnprijs sukkelt

Recente regen en wat koeler weer heeft de hoop op verbetering van de prijs op de aardappeltermijnmarkt de bodem ingeslagen.

Aardappelen van de nieuwe oogst, zeker de hoofdoogst, hebben een goed herstellend vermogen en kunnen zich nu goed ontwikkelen. Nog steeds zijn de omstandigheden aanwezig voor een topoogst 2020. Prognoses zijn uiteraard nog zeer prematuur. Het in de EU-5 uitgebreide areaal consumptieaardappelen is echter wel een aspect dat vastligt en telersorganisaties zorgen baart. De prijsdruk van de restanten oogst 2019 kan dus aanhouden en een vervolg krijgen in de periode waarin de eerste nieuwe aardappelen af land worden aangeboden.

Minder houdbare partijen weggewerkt

De nog bij de telers aanwezige partijen contractaardappelen van goede kwaliteit zijn zoveel mogelijk achtergehouden/doorgeschoven voor de komende maanden. De voorraad is onoverzichtelijk. Er zijn door de coronalockdown in april en mei veel minder aardappelen tot frites verwerkt dan normaal, maar er is aan de andere kant ook wel volume naar andere bestemmingen verdwenen. Met name de minder houdbare partijen zijn weggewerkt. De april-termijnprijs voor de nieuwe oogst tikte eind juni € 7,20 aan, een voor dit stadium van het seizoen ongebruikelijk laag peil, waar de teler niet veel mee kan om opbrengst in te dekken. Er zijn in deze dagen op de aardappeltermijnmarkt in Leipzig veel minder transacties dan gebruikelijk.

Prognose: weermarkt met instabiele prijs

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.